Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästerna kan få betala mer

Annons

Falu energi och vatten höjde taxan både vid årsskiftet 2002/2003 och nu vid senaste årsskiftet. Det gjorde att Kopparstadens fjärrvärmekostnader åkte upp till 35 miljoner kronor per år.

Den första taxehöjningen aviserades mitt under hyresförhandlingarna och kunde därför inte tas med i kalkylen för vilken hyreshöjning Kopparstaden ansåg sig behöva.

Då avtalet blev tvåårigt har inte heller den senaste höjningen kompenseras via några hyreshöjningar.

Den nu aviserade höjningen av fjärrvärmetaxan på minst tre procent till halvårsskiftet kommer att öka Kopparstadens bränslekostnader med ytterligare ett antal miljoner kronor. Och Pär Nyberg är irriterad på Falu energi och vattens sätt att nu åter vilja höja taxan.

- Vi allihopa känner oss lite lurade. Sådana här oväntade taxehöjningar är illa. Det tillsammans med skattehöjningarna kan göra att Faluns positiva utveckling stannar av, säger han.

Beslutas verkligen den nu aviserade höjningen behöver Kopparstaden i sin tur höja hyran med tre procent enbart för den delen. Och det kan man göra under gällande avtalsperiod då det handlar om en sak som var okänd under hyresförhandlingarna.

För en normaltrea innebär det en hyreshöjning på lite drygt 100 kronor i månaden.

Det är inte den hyresutveckling som Pär Nyberg vill se.

- Nej, vi skulle vilja ha en höjning på två procent om året för att kompensera en normal kostnadsökning. Men de taxehöjningar som nu sker gör det svårt att klara den målsättningen. Det här är mycket beklagligt när folk har det kärvt ekonomiskt, säger han.

Hyresgästföreningen är också djupt orolig över utvecklingen. Om Kopparstaden vill ha tre procent ökning för fjärrvärmekostnaderna och två procent för övriga kostnadsökningar blir det för för tungt för hyresgästerna.

Ordföranden för hyresgästerna i Falun, Tage Kjellander, anser också att det är ett fundamentalt fel i systemet. Kommunens energibolag är ju skyldiga att ge kommunen en aktieutdelning på runt 30 miljoner kronor per år. Och höjningen av fjärrvärmetaxan är ett led i det, anser han.

- Det här är en förtäckt kommunalskatt och det drabbar hyresgästerna i slutändan och det är för galet. Vi måste snarast prata med ansvariga politiker om detta, säger Tage Kjellander.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons