Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllorna fylls av pocketar

Annons

Brev till samhället
av Eric Ericsson

Hassan i bokform står det på baksidan. Jag kan redan efter några sidor konstatera att det är sant. Med pennan (eller skrivmaskinen) som vapen ger Eric Ericsson sig på olika företag och myndigheter runt om i landet.

Hans brev, och givetvis svaren han fått, är samlade i den här boken.

Breven handlar ofta om Eric och hans djur. Dem vill han mer än gärna visa upp. Annars är han ofta en representant för någon organisation som ordnar olika aktiviteter, till exempel grillparty på diverse företag, eller resor till kennlar för att klappa hundar.

Unna dig en hel hög goda skratt och köp den här boken direkt. Annars kommer du att ångra dig.

Bakom stängda dörrar

av Bengt-Åke och Agneta Cras

Det här är en sann historia om 14-åriga Kristina som i fyra års tid lever som fånge i sitt eget hem, instängd av sin egen pappa. Hon hjärntvättas och manipuleras och till sut tror även hon på pappans ord om att de två hör ihop. Under den här tiden som sin pappas flickhustru föder hon honom två barn. Rädslan för vad som ska hända med hennes döttrar får henne att stanna i pappans våld, men det är också på grund av dem som hon till slut bryter sig loss.

Det är Bengt-Åke och Agneta Cras som genom intervjuer med Kristina har skrivit ner hennes fruktansvärda historia.

Den här boken får en att äcklas, gråta och förbanna, men ändå läsa vidare. En bok som verkligen berör. Ett extra plus för de intressanta faktasidorna i slutet av boken för dem som kanske blir illa berörda av boken eller känner att de behöver någon att prata med.

Så ung och så duktig!

av Katarina Pietrzak

Denna bok innehåller tio olika berättelser om tio olika kvinnor som bränner ut sig i sin karriär, genom att hela tiden anstränga sig att vara duktig för att duga. Bland de tio får vi följa Gudrun Schyman, Alice Bah och Lisa Nilsson och deras utbrändhet. Detta är en mycket intressant bok med mycket råd och tips om utbrändhet. Jag tycker att alla framgångsrika kvinnor bör läsa denna bok innan de blir totalt utbrända.

Vem har snott mitt land?

av Michael Moore

Lagom till sommaren kommer Michael Moores nya bok. Anklagelser blandat med humor gör boken till en hård känga rakt upp i bushadministrationen. Det skrivs omdet republikanska styrets krig och sociala missprioriteringar. Moore tar upp flera exempel på hur det amerikanska vanstyret borde stoppas. Hur man bör bli av med "The Thief in Chief".

Smulklubbens skamlösa systrar

av Mian Lodalen

Den här boken är tjejernas Berts dagbok. Här har den tonårsfinnige Bert bytts ut mot frilansaren My, som längtar efter brudar lika mycket som honom. My lever på öl och sina kåserier i Stockholm där hon och hennes lika ensamstående polare, halvt på skoj och lika mycket i desperat ironi över sig själva, samlar spillrorna av andras kraschade förhållanden. Läs den här när du åker tåg och dina medpassagerare kommer att generas över ditt hejdlösa skratt.

Ett öga rött

av Jonas Hassen Khemiri

Det finns två viktiga saker med den här boken. Det första är att den är värd att läsas bara för sitt nya språk (som funnits tillräckligt länge för att i princip kallas svenska); inte bara är det roligt, det är roligare till och med. Det andra är att detta kanske är den första bok som ger oss inblick i en andra generationens invandrarungdoms vardag och liv, något som vi anar och tror oss förstå, men som ändå överraskar. Halim är huvudpersonen. Med en outtalad sorg över sin moders död, ilska över sin faders politiska förfall och Sveriges integrationsplan, är han den djupaste tankesultanen på tusentals år. Hans tankebok är bra. Läs den.

Che Geuvara

av John Lee AndersonSnart är sommaren här, och med den kommer solen. Vad är då skönare än att lägga sig på en filt och läsa en pocket. Redan har vi fått en försmak av det varma vädret. Ung har botaniserat bland pockethyllorna och hittat en hel del. Några har vi läst, och här delar vi med oss av dessa.
Författaren John Lee Anderson har på drygt tusen sidor lyckats skriva en nyanserad biografi om den mytomspunne legenden Che Guevara. Här återberättas hela Ches liv, från att han föddes till dess han stupade i Bolivia. Naturligtvis lägger författaren stor vikt på segern på Kuba, och Ches viktiga roll under revolutionen.

Anderson har använt sig av varierande källor och kan därmed erbjuda både en facklig och en mer personlig gestaltning av Ernesto "Che" Guevara. Eftersom texten är mångsidig blir den sällan tröttsam att läsa och författaren använder ett relativt enkelt språk.

Den här är en bok som man borde läsa om man är intresserad av Kubarevolutionen och socialismen i helhet. Den levererar en trovärdig bild över Che och man får en detaljerad beskrivning över hans personlighet och livsverk, vilket leder till att man ganska snart förstår att den popikon Che har blivit i dag starkt strider emot de idéer och ideal som han stod för.

Mer läsning

Annons