Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllningar och beröm

Annons

- Det har varit tio kolossalt stim-ulerande år, konstaterade museichefen Harald Henrysson.

Det har nu alltså gått tio år sedan Jussi Björling-museet slog upp sina portar och under dessa år har upp emot 50 000 besök-are räknats in.

Med sedan början har Harald Henrysson varit och han kan blicka tillbaka på ett framgångsrikt decennium under vilket Jussi Björlings namn blivit än mera spritt än tidigare.

- Framför allt har museets tillkomst bidragit till att också Borlängeborna i gemen fått upp öronen för vilken stor sångare Jussi var. Jussis sånger har i och för sig varit marknadsföring nog, men museet har ändå bidragit till att kunskapen kring denne store sångare fördjupats en hel del, säger han.

I sitt arbete vid museet har han också daglig kontakt med Jussi-entusiaster över hela världen.

- Detta tack vare internet och e-mail. Vi får oerhört många mail hit och ibland kan det ta hela dagar bara att svara på dom.

- Men det är en mycket viktig del av arbetet och ger dessutom ofta nya kunskaper kring Jussi.

Lördagens 10-årsfirande uppmärksammades givetvis också av kommunen och kulturchefen Elsy Andersson menar att museets tillkomst blivit ett lyft för Borlänge och dess kultur.

- Absolut. Inte minst har det bidragit till att visa att opera faktiskt är en folklig kultur. Dessutom har vi genom museets försorg fått Jussi-ambassadörer spridda över hela världen så visst är museet viktigt, slog hon fast.

Lördagens födelsedagsfirande genomfördes med dukat kaffebord samt dessutom förevisning av ett flertal tv- och filminspelningar med Jussi Björling.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons