Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllning till starka kvinnor

Annons

Kurdiska unionen är Faluns andra och nyaste förening för kurderna. Den har 57 medlemmar och jobbar aktivt för att alla ska komma in i och delta i samhällslivet. Internationella kvinnodagen ska uppmärksammas, det står till och med i unionens stadgar.

- Det är ju självklart. Kvinnodagen är mycket viktig för oss och vi vill ha jämlikhet. Det finns andra kurder som tänker annorlunda men vi i den här föreningen arbetar för det, säger ordföranden Jamel Aminpor.

Varje lördag träffas medlemmarna i sin lokal på Seminariegatan. Där arbetar man bland annat med föreningens ungdomar som har en teater- och en dansgrupp. Man har också diskussionsstunder om olika företeelser i samhället och däribland jämställdhetsfrågorna. Det finns också planer på att försöka hjälpa kurdgruppens analfabeter med egen organiserad svenskundervisning. Språket är ett måste för att kunna komma in i samhället, säger Jamel Aminpor.

- Det finns dem som gått fem år på svenska för invandrare och inte ens lärt sig att säga vad de heter, säger han.

Men stämmer då hans utsago om att unionen verkligen arbetar för jämställdhet? Jo visst, försäkrar kvinnorna. Männen hjälper faktiskt nu till hemma ibland. Frågan om det även gäller disken framkallar stort skratt hos kvinnorna.

- Mja, nja det händer nog men inte så ofta, säger några av dem.

I lördags var det fest kvinnorna till ära. Och de var vackra o så vackra när de kom i sina traditionella klänningar.

Men festen inleddes med en allvarlig grundton. Efter att ha lyssnat till den kurdiska nationalsången hölls en tyst minut för de kurdiska kvinnor som kämpat för frihet för sitt folk och jämställdhet och dött för de sakernas skull.

Amine Semandjan talade sedan om kvinnornas situation i Kurdistan och i Europa och Jemal Adimpor om det hot och våld många kvinnor drabbas av oavsett etniskt ursprung.

- Den som visar våld mot kvinnor visar maktmissbruk och svaghet, säger han.

Den teaterföreställning som fem av unionens flickor bjöd på handlade om tvångsgifte och männens totala makt över kvinnor men också hur synen kan komma att ändras när en del av dem kommer till Europa.

Därefter bjöd unionens dansgrupp på en uppvisning i traditionell dans. Efter förfriskningar blev det riktig feststämning när alla deltog i dansandet.

Mer läsning

Annons