Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hygienen vid dagis kartläggs

Annons

- Sedan jag började har då sjukdomarna bland dagisbarnen inte minskat, säger hon.

Någon minskning av sjukdomsfallen har inte märkts trots att hygienfrågor har högsta prioritet.

- Vi är till exempel noga med att barnen ska tvätta händerna både före och efter maten. Här vid Stensveden har vi ett hönshus och det är förstås viktigt att man tvättar sig efter besök där. Stövlarna blir också rengjorda efter besök i hönshuset, berättar Westman.

Hon menar att hygienfrågorna tas på stort allvar och att bristande hygien inte kan vara huvudanledningen till problem med magsjuka, inflammationer och förkylningar bland dagisbarnen.

- En orsak är att det blivit fler barn på dagis. I dag är det 54 här på Stensveden och så många var det inte när jag började.

- En annan viktig orsak är den allmänna pressen och stressen i samhället. Föräldarna känner sig tvingade att gå till jobbet trots att de borde vara hemma med sina sjuka barn.

- Visst var barnen snuviga även på 70-talet men på den tiden höll sig föräldrarna i större utsträckning hemma om barnen var sjuka.

När ett eller ett par barn kommer till dagis och är snoriga eller bär på andra infektioner är det lätt hänt att smittan sprids.

- Särskilt gäller detta på småbarnsavdelningarna där vi har barn från 1,5 år upp till 3 år. Riktigt små barn stoppar gärna saker i munnen och på så sätt sprids smittor, konstaterar Gunnel Westman som är arbetslagsledare vid Stensvedens dagis.

Den rikstäckande kartläggningen av hygienen vid dagis ska starta i höst.

Bakom undersökningen står Smittskyddsinstitutet, barnhälsovården, Svenska Kommunförbundet och STRAMA (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikarecistens).

Cirka 350 daghem i 70 kommuner har valts ut för undersökningarna. I Dalarna ingår förutom Ludvika även Smedjebacken, Falun, Älvdalen, Vansbro, Gagnef och Leksand i undersökningen. Exakt vilka dagis som ska granskas är ännu inte klart.

- Det blir personal vid länens smittskyddsenheter som svarar för undersökningarna. Smittskyddssköterskor kommer att åka runt och intervjua personal på daghemmen, berättar Gunilla Skoog som är apotekare vid Smittskyddsinstitutet.

Tanken är att undersökningen ska resultera i olika råd och åtgärder som förbättar hygienen på daghemmen.

- Vi vill se om det finns ett samband mellan dålig hygien och sjukdomar bland dagisbarn. Förhoppningen är att få ner sjukfrånvaron och minska användningen av antibiotika, säger Gunilla Skoog.

- Vi som jobbar på dagis har säkert nytta av att det görs en stor kartläggning. Sedan är det också viktigt att föräldrarna inser betydelsen av att de är hemma med barnen tills barnen är pigga och krya och att barnen i hemmen får lära sig detta med hygienen, framhåller Gunnel Westman.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons