Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hydrauliktekniker fick certifieringsdiplom

Annons

Hydraulteknikerns jobb kan vara lika farligt som elektrikerns.

Bara för någon vecka sedan förolyckades en maskinförare i Borlänge när han mekade med hydrauliken på en traktor.

Men hydraulikbranschen har inget regelverk som täcker säkerheten.

Med hjälp av Sveriges första certifiering av hydraultekniker vill nu branschen åtgärda detta.

- Genom certifieringen får vi en ökad bildningsnivå, vilket ger säkrare system, säger Lars Ihrelius, ordförande i Hydraulik- och Pneumatikföreningen (HPF).

Nyligen samlades hydraulikbranschens tungviktare på Tingshuset Företagscentrum i Borlänge. Fjorton hydraultekniker från Dalarna fick diplom som bevis på att de nu är certifierade av branschorganisationen HPF.

Tidigare har det inte funnits några formella krav på dem som jobbar med hydraulik, utan varje företag har haft sina egna rutiner.

Pelle Molin, anställd på Bosch Rexroth, var en av dem som certifierades.

- Det känns otroligt bra. Man kan ju jobba med hydraulik ändå, men det har blivit mer och mer nödvändigt med en certifiering av säkerhetsskäl, säger han.

Lars Johansson är platschef på Bosch Rexroth.

- Jämfört med exempelvis elbranschen är det här lika farliga saker att jobba med. Men det som skiljer oss från elsidan är att det inte finns lagar och förordningar, säger han.

Syftet med certifieringen är att få en bättre arbetsmiljö och säkerhet. På sikt kommer det även få till följd att oseriösa företag rensas ut.

Nätverk Hydraulik (ett nätverk av hydraulföretag i Dala-Bergslagsregionen) har under hösten och våren, tillsammans med Högskolan Dalarna och HPF, arbetat med att ta fram certifieringsprogrammet. Projektet har finansierats med EU-medel.

De fjorton hydraulteknikerna som nu diplomerats har under våren gått en 20-poängsutbildning och tenterat sina kunskaper på högskolan.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons