Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyckleri och dubbelmoral

Annons

Med hjälp av en överlägsen vapenteknologi, som bara är möjlig genom det stöd man får i form av mångmiljardbelopp från USA varje år, har staten Israel sedan 1948 bedrivit en målmedveten och systematisk politik som tvingat majoriteten av landets ursprungsbefolkning i landsflykt. De palestinier som bor kvar utsätts för en förödmjukande apartheidpolitik.

Sharons plan är att en palestinsk stat ska bildas, motsvarande tio procent av deras ursprungliga område och bestående av sinsemellan åtskilda bantustanområden övervakade av israelisk militär.

Om man behandlar folk på ett sådant sätt kan det inte finnas någon annan förklaring än att israelerna uppfattar sig själva som herrefolk och palestinierna som en underlägsen ras.

Av historien vet vi att förtryck tidvis kan leda till underkastelse, men i längden aldrig undertrycka motstånd. Ju större skillnader i våldsresurser, desto större vanmakt och desto desperatare metoder.

Mer komplicerad än så borde bilden av grundproblematiken inte vara i denna fråga. Men för svenska liberaler och kristdemokrater, de mänskliga rättigheternas och den kristna etikens principfasta försvarare, är det den starkes rätt att kväsa med våld som inte ifrågasätts, medan de förtrycktas motstånd konsekvent fördöms.

Sällan har väl hyckleriet och dubbelmoralen fått ett tydligare ansikte.

BO STAAF

Mer läsning

Annons