Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HVP och Transformers går kanonbra...

Annons

ABB:s världsvida kraftdivision Power Technologies rapporterade en ökning av orderingången med 13 procent till 2 103 miljoner dollar tredje kvartalet 2004 jämfört med tredje kvartalet 2003.

Hittills i år har divisionen tagit order för 7 225 miljoner dollar jämfört med 5 827 miljoner samma period 2003.

Orderingången ökade inom alla affärsområden, undantaget Utility Automation Systems.

Tillväxten i Kina är fortsatt mycket stark med en ökning på mer än en tredjedel jämfört med samma kvartal 2003. Orderingången i Indien fördubblades. I USA ökade orderingången med nästan 50 procent. Även Östeuropa uppvisade betydande ordertillväxt. Marknaderna i Mellanöstern och Afrika var gynnsamma liksom i Sydamerika.

Från ABB:s traditionella kraftkunder i Västeuropa minskade orderingången.

Störst intäktsökningar uppvisade Tranformers, Medium-Voltage Products och High-Voltage Products, HVP.

Transformers och HVP är de stora Ludvikadelarna där båda affärsområdena i Ludvika tävlar om att bli först att spränga tvåmiljardersvallen där också vinsterna fortsätter att öka.

Vinsten totalt sett minskade dock tredje kvartalet till 110 miljoner dollar från 127 miljoner och detta skapade oro på börsen.

Kraftdivisionens vinst i år är 417 miljoner dollar jämfört med 413 miljoner dollar samma period i fjol.

Ytterligare strukturering kommer då ABB i kvartalsrapporten skriver att det finns fortsatt överkapacitet inom afförsområdet Power Lines och inom delar av systemverksamheten. De systemdelar som berör Ludvika är HVDC och Facts och Substations i Västerås.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons