Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HVDC till Köpenhamn utreds

Annons

En HVDC-överföring för två miljarder, en HVDC-lightkabel för en miljard finns bland 15 alternativ för att trygga elförsörjningen av Köpenhamn efter 2006.

Detta framgår av nätoperatören i östra Danmark Elsams transmissionsplan för 2002.

I planen diskuteras en rad förstärkningar av elsystemet som är av Ludvikaintresse.

Elsam har en HVDC-länk, Kontek till Tyskland, som man vill gradera upp 10 procent med en mindre investering i ett så kallat nätvärn.

Två vindkraftsfarmer till havs ska anslutas om de nu blir av efter den nya danska vindkraftspolitiken, Rødsand och Gedser Rev. Valet av nätanslutningsteknologi står mellan traditionella växelströmkablar och den nya likströmstekniken.

En HVDC-länk under Stora Bält har diskuterats i många årtionden. I planen förutsätts att förbindelsen finns i drift 2004. Eltra i Västdanmark har räknat med att bygga den med HVDC Lightteknologi alternativt med ett konkurrentsystem.

Att trygga Köpenhamns elförsörjning anses dock vara den stora utmaningen. 15 olika alternativ studeras där 13 av alternativen gäller förstärkningar av nätet. Sex 400 kilovoltsalternativ från 450 miljoner till en miljard och fem 132 kilovoltsalternativ.

Som alternativ finns en HVDC-kabel för två miljarder på 1000 megawattsnivån till Amagerverket i Köpenhamn från Göteborg så man slipper flaskhalsarna i södra Sverige samt en HVDC-lightlänk värderad till mellan 750 och 1100 miljoner kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons