Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HV slår igen portarna

Annons

I höstas gick Hedemora verkstäder i konkurs tillsammans med dåvarande ägaren, Kollin och Ström.

När sedan Lingweld tog över Hedemora verkstäder såg framtiden ljus ut. Orderböckerna var fulla och ingen i personalen sades upp.

Sex månader senare säger verkställande direktören Nils-Olof Nordstrand att han gjorde en kraftig missbedömning.

- Det är ett misslyckande. Jag känner mycket för personalen. Vi gav dem ett hopp som vi grusar nu.

Anledningen till att företaget måste läggas ned är att orderingången varit otillräcklig. Största kunden GL&V har valt att lägga tillverkningen i Asien.

- Vi har dyra fraktkostnader och ett högt kostnadsläge. Det spelar ingen roll om vi är duktigare och mer produktiva när de har tio till femton procent av våra löner.

Under maj försvinner 13 personer som varit projektanställda efter konkursen. Övriga 33 kommer att arbeta kvar på företaget under uppsägningstiden på sex månader.

- Vi ska försöka göra rätt för oss. I stället för att driva företaget i konkurs avvecklar vi under ordnade former. Ägarna kan förlora pengar, det beror på orderingången under avvecklingsperioden.

Nils-Olof Nordstrand som äger större delen av Lingweld beklagar att han inte var tillräckligt noggrann innan han bestämde sig för att ta över Hedemora verkstäder.

- Om jag känt till dagens facit hade jag nog inte gjort affären. Men det är lätt att vara självkritisk efteråt.

Under det närmaste halvåret hoppas han att något ska hända som kan rädda verksamheten eller delar av den.

Hedemora verkstäder har mestadels tillverkning åt pappersmasseindustrin. Där har priserna legat stilla och investeringarna uteblivit. En flytt av produktionen är inte trolig, maskinerna är tunga och kostsamma att flytta.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons