Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudet på spiken

Annons

Den 21 mars hade Skogs-Lasse, Evert Helghe och Bengt Larsson en gemensam insändare med varning för politiska åtlar lagda av det gamla högerpartiet i linje med nye ledaren Reinfeldts önskan att skapa "det nya arbetarpartiet".

Jag brukar för det mesta inte gilla kritik i form av råsopar som Skogs-Lasse och kompani brukar dela ut. Men den här gången har de träffat huvudet på spiken både i sak och i liknelsen med åtlar för att locka varg. Även om moderaternas åtel inte är dödligt förgiftad så kommer den att leda till eftertankens kranka blekhet för de väljare som faller för fagert tal om ett arbetarparti i moderat skepnad.

Skogs-Lasse och kompani tycker att det är "fult att misstro folk" vilket (satt i sitt sammanhang med orsaken för misstron) inte är fult utan fullt berättigat. Då det gäller alla partier, varesig de står till höger, mitt eller vänster i politiken, är det nödvändigt att vara på sin vakt då löftena ändras från dag till annan eller utgör klara avsteg från partiets dokumenterade ideologi. Det kan även vara populistiska utfästelser för en minoritet utan klart redovisade negativa verkningar för kanske en majoritet av medborgarna. Reinfeldt har gjort sig förtjänt av misstro. Socialdemokraterna är för mig fortfarande det rätta partiet för majoriteten av vårt folk.

Men politiska reaktioner är svåra att förstå: Göran Persson beskylls för att ha drivit partiet för långt till höger. Då kommer Reinfeldt och vill konkurrera om samma väljare med sitt så kallade "nya arbetarparti" och tycks locka till sig många väljare. Hur går detta ihop? Det finns kanske någon kvasivetenskaplig förklaring?

OSCAR ANDERSSON

Mer läsning

Annons