Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hutlös taxa drabbar främst de gamla

Annons

Så har ännu ett dekret kommit från kejsaren i Rom (Falu kommun). Vi ska nu tvingas till ytterligare åtstramningar och bakteriehärdar närmast våra hushåll. I ivern att uppträda som Bror Duktig ska nu ytterligare sortering ske - detta utan att klara av de konsekvenser som uppstår.

Jag ska nedan påvisa ett antal sådana som jag utan förståelse från renhållningens chef försökt diskutera.

För de gamla i byarna innebär detta stora svårigheter. Det är lätt att på ålderns höst sortera fel och många samtal har jag fått från förtvivlade människor som ser som enda alternativ att betala den hutlösa taxan för osorterat.

En extra kostnad som många fattigpensionärer ute i byarna inte klarar av utan åtstramningar på annat. Det är många som inte har bil och därför inte kan ta sig till sopstationen.

Enligt sopsorteringsguiden ska till exempel pizzakartonger sorteras och lämnas på återvinningsstation. Som bekant händer det allt som oftast att något av innehållet i pizzan rinner ut i kartongen och om denna kartong ska ligga ute på bron några veckor i sommarsolen uppstår såväl bakterier som flugor bland förpackningarna.

I många av de byar där sommarstugor finns har renhållningen ställt upp ett antal kollektiva sopkärl. Dessa tömmes sommartid men eftersom de står kvar även efter sista sommartömningen blir de snart fulla igen och lukten på våren kan väl bara älskas av råttor som brukar krylla kring de överfulla kärlen.

Det är inte ovanligt att speciellt hyresgäster i dessa sommarhus kastar sina sopor i de kärl som står närmast till (permanentboendes) och allt som oftast är dessa sopor ej heller sorterade.

Vi avkrävs dessutom nu att konservburkar ej längre ska få läggas för deponi utan ska till återvinningsstationen.

Att kunna diska ur en burk med hundmat på sådant sätt att den vid mer än några dagars förvaring ska vara luktfri är nästan en omöjlighet.

Eftersom burkarna inte heller kan inneslutas i plast (enbart metallen ska ju återvinnas) får vi ytterligare "snusk" på våra verandor eller var vi nu ska mellandeponera.

Hela upplägget verkar vara en skrivbordsprodukt där ambitionerna är rena ytterligheter och ej förankrade i verkligheten och/eller en fullständig hänsynslöshet mot oss som bor ute i byarna.

Att skriva på ett avtal där jag garanterar att allt som finns i min soptunna är sorterat på föreskrivet sätt är ren utpressning och så länge jag inte garanteras tillbaka att sommargäster eller andra lägger sina sorterade sopor i för dem avsedda kärl kan jag inte skriva på avtalet.

Jag och många andra kräver att Falu kommun agerar på ett sätt som vi kan ha förståelse och vara motiverade för alltså inte bara ett dekret att falla i beundran och samklang med.

ROLAND GRAPENBERG

Mer läsning

Annons