Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hustrumördare får stanna i fängelse

Annons

Det blev ingen tidsbestämning av livstidsstraffet för en 50-årig man från Växjö, som 1996 mördade sin före detta hustru med 30 knivhugg. Brottet var för grymt för att straffet ska kunna omvandlas, anser Örebro tingsrätt.

Mannen är den fjärde livstidsdömde som begärt att få sitt straff tidsbestämt. Precis som i de tidigare fallen sprack ansökan i första hand på brottets höga straffvärde.

Josef Zila, docent i straffrätt, tycker att systemet med att en domstol ska tidsbestämma livstidsstraff efter tio år är lite konstigt.

Han tycker inte att man kan tala om att Örebro tingsrätt efter fyra avslag utvecklat en restriktiv praxis. Den bedömningen får vänta tills något av målen når Högsta domstolen, anser han.

I juli 1996 cyklade mannen hem till den före detta hustrun i Växjö. Enligt egen uppgift ville han diskutera hur hon skötte deras fem gemensamma barn, som hon hade vårdnaden om. Samtalet urartade och mannen överföll kvinnan med en kniv som han tagit med sig. Den tekniska utredningen visade att dödandet tog sin tid och att kvinnan utsattes för dödsångest och andra svåra lidanden i sina fruktlösa försök att komma undan.

Tingsrätten väger även in andra faktorer för att motivera sitt avslag. Risken för att mannen ska återfalla i brott har bedömts som låg av Rättsmedicinalverkets experter. Men man framhåller samtidigt att mannen inte beviljats några obevakade permissioner trots att han suttit av nästan elva år av sitt straff.

Mannen har inte heller deltagit i något av Kriminalvårdens program med sikte på att underlätta sin återanpassning i samhället. Han har rapporterats för misskötsamhet vid åtta tillfällen under den tid han suttit av straffet. Två gånger har det handlat om våld eller hot mot en medfånge.

Mannen har inte suttit av tillräckligt lång tid för att få straffet tidsbestämt, sammanfattar tingsrätten.

TT

Mer läsning

Annons