Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hushagen var ovetande"

Annons

Som tidningen berättat tidigare lät det kommunala bolaget Hushagen det anrika åkeriet Dahlbäcks fortsätta verksamheten i Hushagens lokaler år efter år utan att någon hyra betalades.

Genom åren förekom diskussioner med företaget och olika uppgörelser planerades. Men tiden förflöt. Utan hyra. Årshyran var satt till 720 000 kronor. Hushagens tanke var att företaget, och därmed arbetstillfällen, skulle räddas kvar i Borlänge. Det framkommer i den skrivelse som bolagets juridiska ombud författat till tingsrätten. Hushagen har stämts och tingsförhandlingarna väntas ske i höst. Konkursförvaltaren anser att Hushagen agerat på ett sådant sätt att man gynnat sig självt på andra företags bekostnad.

Allt slutade alltså med konkurs för åkeriet. Hushagen står nu där med ett hyreskrav på konkursboet på hela 5,3 miljoner kronor. Men konkursförvaltaren har reagerat skarpt mot hur kommunens bolag agerat, genom att se till att få säkerheter i företaget och därmed hamna före andra fordringsägare, när konkursen blev ett faktum.

Att bolaget hamnat i domstol är inget som dess vd funnit anledning att kommentera. Men nu framkommer i alla fall bolagsledningens syn - "bakvägen". Hushagen hade ingen aning om att åkeriet var på fallrepet. Det är innebörden av den inlaga till Falu tingsrätt som det juridiska ombudet Christina Bjelvert-Olsson författat.

Där tillbakavisas anklagelserna om att Hushagen agerat otillbörligt och man förnekar all kännedom om att åkeriet var så illa ute att en konkurs var nära förestående. Att hyra inte betalats på sju år var ledningen förstås mycket väl medveten om. Men de trodde att åkeriet skulle överleva.

- Situationen vintern och våren 2001 framstod inte som annorlunda eller allvarligare än den varit tidigare, hävdar Christina Bjelvert-Olsson.

Frågan är hur kommunens bolag kunde tillåta verksamheten fortgå i så många år. Diskussioner förekom alltså flera gånger. Vid ett tillfälle var det tal om att begära åkeriet i konkurs. Vid ett annat tillfälle var Hushagen berett att efterskänka 1,2 miljoner av hyresskulden och omvandla resten till ett långfristigt lån med en liten delbetalning varje månad. I paketet ingick även att åkeriet skulle sköta andra skulder.

- AB Hushagens avsikt har varit att hitta en lösning för att dels kunna behålla värdefulla arbetstillfällen inom kommunen, dels löpande få betalning för förfallna och framtida hyror, uppger Christina Bjelvert-Olsson

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons