Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushagen stäms av åkeri

Annons

Som tidningen berättat tidigare hyrde ett åkeri lokaler av Hushagen i över sju år utan att betala någon hyra. Det kommunala bolaget tillät verksamheten i åkeriet att fortgå utan att några pengar flöt in på hyreskontot. Hyresavier gick ut månadsvis - men betalades aldrig under denna långa period. Ett faktum som fått kritik från flera håll - men Hushagens ordförande har sagt att inga fel begåtts.

Förra hösten gick åkeriet slutligen i konkurs, efter en längre tid på obestånd. Hyresskulden var då uppe i hela 5,3 miljoner kronor.

Företrädarna för Hushagen hade då länge varit väl medvetna om åkeriets bekymmersamma situation. Genom en uppgörelse fick Hushagen i februari 2001 säkerhet i form av två så kallade företagshypoteksbrev om sammanlagt 2,8 miljoner kronor. Verksamheten kunde fortsätta i ytterligare några månader, och Hushagen trodde sig ha säkerhet för den obetalda hyran.

Men konkursförvaltaren menar att Hushagen på detta sätt gynnat sig självt på ett otillbörligt sätt, eftersom man var väl medveten om åkeriets kritiska situation när säkerheten skaffades. Konkursboet, genom förvaltaren, stämmer nu Hushagen för att säkerheten ska återgå, det vill säga inte gälla. Vilket i så fall medför att Hushagen förlorar stora pengar - men andra med krav på åkeriet blir "vinnare".

Hushagen riskerar också att få betala rättegångskostnaderna vid ett nederlag i rätten. Stämningsansökan har lämnats in till Falu tingsrätt. Målet kan komma upp tidigast till hösten. Tidningen sökte igår bolagets vd.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons