Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Huset är fullt av gifter"

Annons

Nödropet kommer från Omar Uzlu, fadern i den Blötbergsfamilj som drabbades när deras villa vid Vulcanusvägen brandskadades söndagen den 16 januari.

Sedan dess har han, hans gravida fru Maja-Lena, barnen Sarah och Serbastian plus en hund och en katt, bott i en hyreslägenhet i avvaktan på att deras hus skulle saneras och repareras. Det arbetet pågår ännu och är fortfarande långt ifrån färdigställt.

Så kom chockbeskedet. När kontraktet på den tillfälliga bostaden löpte ut den sista mars skulle det inte förnyas. Om familjen Uzlu vill bo kvar måste de betala hyran med egna pengar.

Inte nog med det. Stora delar av det svårt rökskadade bohaget har skickats tillbaka utan åtgärd.

På fredagen tvingades familjen ut ur lägenheten och handräckningspersonal såg till att deras ägodelar kördes tillbaka till villan som redan är belamrad och dessutom fortfarande en byggarbetsplats med slammer och damm.

- Min fru har gråtit i flera timmar. Jag är rädd för att det går så långt att vi mister vårt väntade tredje barn, berättar familjefadern lågmält för tidningens medarbetare.

- Folksam menar tydligen att vi ska leva i giftet tills huset är klart. Jag förstår inte hur de kan behandla försäkringstagare på detta omänskliga sätt. Det är ju rent fascistiskt, fortsätter han medan han visar runt i den bedrövliga miljön.

- Här finns det mesta av giftet, säger han och pekar på trappan till övervåningen. Den är helt inklädd i en skitig heltäckningsmatta. Detta i sig kan vara tillräckligt för att levande varelser ska få symptom.

- Vår lilla flicka har ju astmatiska besvär och börjar hosta om hon är inne en stund och även pojken känner lukten av damm och rök och springer ut efter två minuter.

Som ytterligare belägg för att huset är hälsovådligt berättar Uzlu att även djuren vägrar att vara inomhus.

- Bor vi här kan det sluta med att min fru, mina barn och djur tar skada och hamnar på sjukhus. Det får inte ske. Efter det här kommer jag aldrig mer att ha någon försäkring hos Folksam. Den saken är klar, slutar den djupt bedrövade familjefadern.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons