Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husen rivs i sommar

Annons

I vintras köpte kommunen husen av det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem. Priset var 510000 kronor, vilket är husens bokförda värde.

Själva köpeskillingen sattes formellt till 1 000 kronor medan resterande del, 509 000, överfördes som ett ägartillskott till bostadsbolaget.

Stefan Andersson berättar att kommunen i dagarna begär in anbud på rivningsjobben. I en intervju i NLT den 16 november i fjol sade han att rivningskostnaden kunde beräknas till tre till fem miljoner kronor, med reservationen att det var en grov uppskattning.

Nu har fastighetschefen reviderat kostnadsprognosen.

-Det kostar förmodligen ett par miljoner kronor. Nu går vi ut med anbudsförfrågan i Anbudsjournalen och via andra kanaler och jag tror att vi får in flera anbud. Det var aldrig aktuellt att utföra rivningen i kommunal regi, det är ett för stort jobb.

När husen är rivna och massorna bortfraktade kommer marken att planas ut och grusas.

Därefter kan bland annat Spendrups nyttja marken som parkeringsplats. Tanken är att Spendrups så småningom ska ta över markområdet och att det kan komma till användning vid eventuella framtida utbyggnader.

Stefan Andersson tror att det är få om ens någon grängesbergare som kommer att sörja när grävskoporna tar sig an de två kåkarna vid Hantverkargatan.

-Vi har fått skicka ut personal flera gånger för att sätta upp skivor som ersättning för fönster som slagits sönder. Det har även vistats folk i husen.

-Det är nog bra att husen tas bort, de har på senare tid blivit en skamfläck för Grängesberg.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons