Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husbygget skjuts upp

Annons

I våras beslutade Rättviksbostäder att bygga ett nytt hyreshus i kvarteret Mangeln i Rättvik. Fastigheten skulle få 15 lägenheter.

- Nu har vi fått in endast två anbud. Nästan identiska i pris och utförande - från Skoglunds och Börjes. Anbuden är på 19 miljoner. Totalt blir det ungefär 27 miljoner med ny transformator, källare och med momsen, säger Guström.

- En liknande fastighet i Enålund kostade i fjol 12 miljoner, eller 19 miljoner inklusive moms. Differensen mellan de två husen är alltför stor. Vi skjuter därför upp byggstarten. Vi överväger att helt överge planerna, säger Guström.

Den 16 augusti sammanträder Rättviksbostäders styrelse igen.

- Då ska vi ta ett beslut om vi ska gå ut med ett nytt anbudsförfarande, eller om vi ska skrinlägga planen helt. Rättviksbostäders vd har även fått i uppdrag att syna alternativa lösningar - som ett husbygge i Enålund eller Lissbrändan, säger Guström.

Styrelsen är besviken.

- Vi ville verkligen detta. Men som det är nu är det för dyrt. En hyreslägenhet på 75 kvadratmeter skulle med detta produktionspris kosta upp mot 12 000 kronor i hyra i månaden. Jag vet inte varför två nästan identiska hus kan kosta så olika. Det verkar vara byggbolagens marknad just nu, säger Björn Guström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons