Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska familjen Enastående orka?

/
  • Daniel Wallentin jobbar som filmkonsulent på halvtid, två dagar i veckan. Resten av tiden spenderar han på egna filmprojekt.  Foto: Kjell Jansson

Annons

LEKSAND. Det här är de politiska partierna i Leksand beredda att göra för just familjen Enastående.

Miljöpartiet genom Eric Böwes: "Behöver någon barnomsorg på kvällar, nätter och helger ska de naturligtvis erbjudas det. Det är djupt diskriminerande mot dem som har den typen av jobb och betalar skatt som alla andra att inte få den möjligheten.

Modellen skulle vara den samma som man har sommartid. Då samlar man ihop verksamheten till någon enstaka förskola i kommunen öppen och där samlas alla barn och personalen - oavsett var man annars går."

Folkpartiet genom Lennart Axelsson: "En bra och flexibel förskola är självklart att det ska finnas, men däremot inte ett nattis. Då handlar det om barnpassning och inte pedagogik. Däremot vill vi gärna stötta företagare - etablerade liksom nystartade - som kan tänka sig att hjälpa sina anställda som behöver barnpassning av den typen. Varför inte pröva "RUT" som barnpassare?

Vi vill också arbeta för att kommunens informationsenhet ska kunna infomera om sådana lösningar, även om de ligger utanför kommunens uppdrag."

Socialdemokraterna genom Liv Lunde Andersson: "Vi fortsätter att jobba för barnomsorg efter behov - oavsett vilken tid på dygnet det är. Viktigt är också att det finns kommunikationer. Alla har inte bil och det kan inte vara så att man i så fall måste bo i städer och tätorter för att exempelvis kunna lämna barn på dagis."

Vänsterpartiet genom Birgit Bååth: "Varje gång kommunen har fått förfrågan om barnomsorg på obekväm tid, så har vi alltid röstat för att vi ska försöka tillgodose önskemålen och det fortsätter vi med."

Moderaterna genom Anne-Lie Stenberg: "Något kommunalt nattis kommer vi aldrig att verka för, däremot välkomnar vi privata alternativ. Varför inte en nattmamma i stället för en dagmamma?"

Centerpartiet genom Per-Erik Ingels: "Vi kommer att se till att den välkända Leksandsmodellen för föräldrastöd vidareutvecklas till att omfatta hela spannet från graviditet till 20 år. Vi kommer även att se till att en familjecentral - en lättillgänglig och naturlig mötesplats för barn och föräldrar - öppnas i Leksand.

Vi vill också få slut på skolnedläggningsdiskussionerna för att kunna ägna tid och kraft åt viktigare skolfrågor. Allt för en trygg och trivsam uppväxt i Leksand - Sveriges bästa kommun att vara ung i."

Kristdemokraterna genom Inga-Lill Matson: "Barnomsorgen bör inte vara något stort problem - det finns platser men kanske inte i den kommundel man bor. Personligen tycker jag det är självklart att det ska finnas kommunal och/eller privat nattomsorg. Vad jag förstår är det också på väg att skrivas in i lagen.

För att stötta familjen Enastående - speciellt de som flyttat hit och inte har så stort nätverk i form av far- och morföräldrar - vill vi verka för kontakt med fadderfamiljer som kan finnas som stöd. Kanske i form av extra mor-eller farföräldrar. Sist men inte minst vill vi införa ett kommunalt vårdnadsbidrag för att öka valfriheten för barnfamiljer."

Mer läsning

Annons