Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mycket ska landsbygden tåla?

Annons

1964 skrev Tage Danielsson en saga för barn över 18 är. Den heter Sagan om halva kungariket och lyder så här: "En dag sa kungen till en berömd expert på industriell utveckling: Hördu om du lyckas göra Sverige ännu rikare och mera högeffektivt, så att jag äntligen kan få bada i mjölk och honung som jag har hört ska vara så fint - om du klarar det så ska du få, inte prinsessan, för vi ska inte blanda in fruntimmer i affärerna, men halva kungariket ska du få.

Och experten på industriell utveckling arbetade och flyttade omkring folk bland fabrikerna som andra fiapjäser. Till sist var Sverige så omåttligt rikt att både kungen och en stor del av hans hov fick sitt bad i mjölk och honung.

Och experten fick halva kungariket, närmare bestämt den av experten avfolkade halvan norr om Östersund. Och kungen log sitt listiga leende, för den halvan hade han länge velat bli av med i alla fall."

Så långt Tage Danielsson, men i dag stämmer det väl med den politik som statsmakterna bedriver. Bara att de nu räknar den halva de vill bli av med från norr om Uppsala.

Söder om Uppsala satsas hur mycket som helst utan att de behöver kämpa för det. Men norr om Uppsala är det ett evigt kämpande utan resultat. Annars hade vi haft dubbelspår på järnvägen mellan Mora och Uppsala för länge sedan.

När det gäller landsbygdsutveckling satsas mycket litet och nu minskar de till och med satsningen på Folkrörelserådet (se tidigare debattinlägg av Mary Bäck samt Kenneth Johansson och Lena Reyer-Ingman).

Regeringen tror inte på tillväxt på landsbygden. Vi tar med öppna armar emot de småsmulor som vi kan få till angelägna projekt och vi "förmerar" dem med ideellt arbete till 3-4 gånger värdet.

Det är få politiker som ställer upp på oss - jag känner ett undantag: kommunalrådet Gun Drugge i Hedemora. Hon skrev till finansdepartementet våren 2004 med ett förslag om att alla som bor utanför planlagda områden ska få halv fastighetsskatt och den halvan som de betalar ska gå till utökad service på landsbygden.

I Hedemora tyckte vi att det var ett utomordentligt förslag. Nu har det kommit ett regeringsbeslut i frågan: Regeringen finner inte skäl att föreslå riksdagen någon ändring av reglerna om fastighetsskatt.

Skrivelsen föranleder därför ingen åtgärd! Undertecknat av Bosse Ringholm och Kaj Håkansson.

Det som inte så många känner till är att utanför planlagda områden är det invånarna i byarna som står för vägar, skyltning och skötsel av allmänningar. Några vägar är vägsamfälligheter med ett litet bidrag från staten men de flesta är byvägar där byn sköter all vägservice.

Men vi låter alla åka på dessa vägar. Man kan säga att vi på landsbygden har dubbla skatter och avgifter. Men vi unnar stadsborna att komma ut och njuta av den vackra naturen. Än har vi inte satt upp några vägbommar, men som det ser ut i dag så kanske det blir bommar snart.

ANNE-MARIE SÖRBERGS

Mer läsning

Annons