Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur lever unga i Iran?

Annons

- Vi åker i morgon, säger tjejerna, som gör den tre veckor långa resan till en del i sitt skolprojekt.

Det var under förra hösten som planerna började ta form. Haga-eleverna Emma Gustafsson och Ghazaleh Khodadad diskuterade en resa till Iran. Det är Ghazalehs hemland, som hon och familjen lämnade för 13 år sedan.

- Jag har ända sedan jag lärde känna Ghazaleh varit intresserad av Iran och under förra hösten kom jag på att jag ville åka dit, berättar Emma Gustafsson.

Sagt och gjort.

I ett första skede planerade tjejerna att genomföra resan under sommarlovet. Men då temperaturen i landet under den tiden på året är mycket hög, tänkte de om. Istället kom de på idén att åka under våren och därmed göra resan till ett skolprojekt.

Efter att föräldrarna hade godkänt planerna gick allt fort. Skolan tillfrågades och beviljade ledighet och biljetterna bokades. Redan i morgon sätter sig tjejerna på planet och reser mot den tre veckor långa vistelsen i Iran. Där ska de bo hos Ghazalehs släktingar.

- Jag reser till Iran en gång om året för att träffa mina släktingar, men det är första gången jag tar med mig en kompis, berättar hon.

Hur det är att leva som kvinna i landet, hur ungdomar har det och hur skola och vård fungerar. Det är bara något av det tjejerna kommer att titta närmare på under veckorna i Iran. Under hösten ska materialet sedan sammanfattas i en utställning på Hagaskolan och på en hemsida på internet.

- Vi har knappast förstått att vi verkligen ska få göra det här. Men så är det i alla fall och det ska bli hur spännande som helst, säger två mycket förväntansfulla unga damer på väg på äventyr.

0243-64446

linda.eriksson@daltid.se

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons