Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kunde det hända här?

Annons

Polisens blåvita plastband dansar i den ljumna sommarvinden och gräset på andra sidan bandet har vuxit sig högt och utan kontroll.

Det röda huset med sina vita gavlarna, som ligger innanför både det blåvita bandet och det höga gräset, skulle kunna vara ett vykortsmotiv om det inte hade varit för den där ödesstigna majkvällen tidigare i år. Det var då en 52-årig man från Järna knivdödades under en spritfest bakom de röda väggarna huset som ligger i Kölaråsen. En by ligger ungefär fyra mil söder om Vansbro.

-Det känns fortfarande overkligt och väldigt konstigt, säger Mikael Åhman som bor en kilometer ifrån mordplatsen.

Det var till honom den mord-misstänkte stockholmaren kom efter händelsen.

- Han var kraftigt berusad och vill ringa 112. Jag är nästan helt säker på att han vid ett tillfälle sade "jag har stuckit ihjäl honom", säger Mikael Åhman.

Hans sambo, Eva Alfredsson, var inte hemma den kvällen men tycker att det är konstigt att det kunde hända i lilla Kölaråsen, en by med åldrande befolkning och med omkring tolv bebodda hus.

- Det har gått lite mer än två månader sedan det inträffade så vi tänker inte så mycket på det. Men det vi vill ha reda på är varför det kunde hända och vad som hände i huset, säger hon.

Mikael Åhman nickar och håller med.

Han och Eva Alfredssons närmaste granne Göte Haurula vaknade den där majkvällen av att en bil bromsade in kraftigt och började tuta. Det var den misstänkte stockholmare som även var hos honom för att få hjälp.

-Det känns konstigt att det har hänt, säger han.

Göte Haurula är övertygad om att den döde Järnabon hade varit i livet om det inte hade varit alkohol med i bilden.

- Stockholmaren var alltid lugn och hjälpsam när han var nykter, när han var berusad var han bara väldigt sällskapssjuk och ganska högljud, men inte elak, säger Göte Haurula.

Så reser han sig från sin blåmålade köksstol, stryker handen över den rutiga vaxduken och går ut på gräsmattan. Han tittar ut över landskapet som han ser tydligt från kullen som han hus vilar på.

- Järnabon hade ett sommar hus vid sjön där borta tror jag, säger han och visar riktningen med sitt pekfinger.

Så blir han tyst ett tag.

-Mest synd är det om Järnabons föräldrar, säger han.

Ett par hundra meter efter grusvägen från mordplatsen bor den mördade Järnabons morbror i ett stort rödmålat hus. Gårdsplanen som är rektangulär är klädd i grus och gräs. Vid köksbordet sitter morbrodern och dricker svart kaffe i en orangefärgad glas-mugg.

- Nu har det gått ett tag, så det hela har lagt sig. Men när jag hugger ved av de träd som jag och han tog ner i våras känns det konstigt, säger han.

Likt de andra grannarna vill han veta varför det gick som det gick den där kvällen i slutet av maj.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons