Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur het är hockey på sommaren?

Annons

Hur het är egentligen ett ishockey-VM i tv nu när det är vårvärme och nästan sommar? Ungefär som ett sista april-dopp i någon av barndomens bohuslänska badvikar? Nja, inte riktigt så isande kallt. Lite hetare är det trots allt.

För TV3 är det i alla fall ännu en gång en riktigt het och vinnande väg till de tittare som kanalen under övriga delar av året har så svårt att nå.

Om än inte riktigt lika många tittare i år som i fjol, åtminstone inte före finalhelgen, handlar det ändå om miljonpublik med råge. Miljonpublik i TV3, det är mycket. Väldigt mycket...

Det är till exempel nästan dubbelt så många som kanalens största egensatsning, Fame Factory, lockade till sin final. Och vad antyder detta?

Jo, att tittarna numera inte har några problem att hitta till trean om TV3 bara har något i sina tablåer som lockar den grupp människor som vanligtvis tittar mest på tv...

Men så länge trean, precis som de flesta andra kommersiella kanalerna, främst satsar på program för målgrupper som tittar väldigt lite eller kanske inte alls blir självklart tittarsiffrorna därefter.

Även de program som skulle förtjäna en något bredare publik försvinner i dimman av alla såpor och slaskiga b- eller c-serier. Trean har helt enkelt den publik kanalen förtjänar med sin strategi, eller brist på strategi.

Apropå hockey-VM, den intensiva satsningen och goda tittarresponsen, hade jag bara hoppats att trean hade satsat på lite högre kvalitet på kommentatorer, tyckare och studiovärdar. I dag är kommentatorn radioreferent, analytikerna hejarklacksledare.

Claes Åkesons ankomst till VM-studion känns minst lika viktig för TV3 som Peter Forsberg och Niklas Lidström för ishockeylaget. Tillsammans...

Två veckor är inte speciellt lång tid men två veckor kan också kännas som en evighet i tv-soffan. Sedan senaste tv-tyckandet har jag hunnit se men också förtränga och glömma en hel del.

Men några små godbitar finns fortfarande på näthinnan och i minnet.

Två dokumentärer som visade hur sevärda och välgjorda sådana program om intressanta ämnen kan vara. Den första handlade om en Sovjet-kvintett som höll ihop länge innan den sprängdes likt det samhällssystem den fanns i: Världens bästa hockeyfemma, intressant skildrad av Malcolm Dixelius.

Lite ishockey men väldigt mycket ett tidsdokument, en samhällsskildring. Bra television.

Riktigt bra television, var också berättelsen om hur Hagströms dragspelsfabrik i Älvdalen blev gitarrfabrik och ett viktigt centrum för några av världens främsta gitarrister. En nostalgitripp med mervärde, en tv-timma jag gärna ser i ännu en repris, faktiskt.

Den svenska melodifestivalen, årgång 1974, var en berömvärt påpasslig premiär för en ny omgång minnenas television i går kväll.

Minnenas television skulle man också kunna kalla den danska Mordkommissionens återkomst i fyran. Det är en trist detalj i sammanhanget: Vi som gillar denna danska polisserie har redan sett alla avsnitt för ett par år sedan. Repris, alltså. Men bättre det än ingenting...

Veckans byte

Segeborn ut, Åkeson in i hockeystudion. Tittarnas tacksamhet är stor.

Veckans kris

Rättsläkare Jordan eller Den tredje makten. Samma tid, olika kanaler. Krock, kris och risk för schizofreni. Tur att det finns video.

ORDSPRÅK FRÅN KAP VERDE

Mer läsning

Annons