Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur gammal är jättegranen vid Björberget?

Annons

Den är stor och den är grann - den jättelika granen vid Björbergets fäbodar i kommunens sydvästra delar. Men hur gammal är den och kallas den för något?

Miljökontoret, som planerar ett naturreservat kring granen, vädjar nu om hjälp från tidningens läsare.

- Vi vet att granen redan på 1870-talet fungerade som ett riktmärke för fäbodkullor som buffrade första gången, berättar Åsa Rydell naturvårdare vid miljökontoret.

- Det går också att läsa lite om den i boken "Djura och Skebergsbygden" av G Dalmalm, men vi vill veta mer, fortsätter hon.

I boken står bland annat att granen står på inägomark och därför har undgått senare tiders stämplingsyxor och att den bör stå kvar som ett minnesmärke från gångna tider.

I dag är granen cirka 43 meter hög med en omkrets på 4,20 meter, och på trädet sitter en skylt med texten "fridlyst enligt lag på ansökan av Dalarnas hembygdsförbund". Trots efterforskningar som miljökontoret gjort har man inte lyckats reda ut hur skylten kommit dit.

- Är det någon som vet mer om granen och dess historia, så ring mig, uppmanar Åsa Rydell vid Leksands miljökontor. Telefonnumret är 0247-802 29.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons