Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur farliga är mobiltelefonerna?

Annons

Angående oron för mikrovågsstrålning från mobilmaster och mobiltelefoner, bör vi ta "elektrosmoggen" på allvar?

"Cell Phones - Invisible Hazards in the Wireless Age" är titeln på en ny bok av dr George Carlo och Martin Schram. På svenska, ungefär: "Mobiltelefonen - en osynlig hälsorisk i den trådlösa eran".

Här berättas historien om forskaren som skulle få 25 miljoner dollar för att bevisa mobiltelefonens ofarlighet men istället kom fram till raka motsatsen.

Han engagerade folk som verkligen kunde sin sak och tog också del av den forskning som redan fanns.

Den svenske forskaren professor Leif Salford hade funnit att blodhjärnbarriären, som hindrar gifter att tränga in i hjärnan, sattes ur funktion hos bestrålade råttor. En annan oroande forskning visade på ökad risk för lymfcancer hos möss, i proportion till hur länge de bestrålats.

Dessutom dök det upp fyra studier, varav en svensk, som visade på ökad risk för hjärntumörer på den sidan av huvudet där man höll mobiltelefonen.

Forskarteamet Tice och Hook hade funnit DNA-skador i form av micronuclei hos bestrålade blodceller. Det är en allmänt vetenskapligt känd indikator på att cancer håller på att utvecklas.

Cancerrisken verkade vara bekräftad, mobilindustrin låtsades som om det regnade och inte heller statliga myndigheter som ansvarar för folkhälsan reagerade. Man slaktar inte hönan som värper guldägg i första taget.

Dr Carlos rekommendationer vid mobiltelefoni:

1. Håll mobiltelefonen långt borta från kroppen och använd öronsnäcka.

2. Om du måste hålla telefonen intill huvudet, försäkra dig om att antennen är fullt utdragen, annars utsätts du för värre strålning.

3. Barn under tio år bör absolut inte använda mobiltelefon och man bör iaktta stor försiktighet även när det gäller barn över tio år.

4. Använd aldrig telefonen då mottagningen är dålig, eftersom strålningen då ökar i styrka.

5. Använd aldrig mobiltelefonen då du kör bil.

MARITA RIML

Mer läsning

Annons