Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur brutal kan flyktingpolitiken bli?

Annons

Cirka 150 mer eller mindre apatiska och traumatiserade barn hotas av avvisning. Orsakerna till apatin är i de flesta fall starkt skrämmande upplevelser i barnens hemländer. Det kan handla om direkta dödshot, sexuella övergrepp, föräldrar som dödats eller våldtagits i barnens åsyn. Ovanpå detta ligger sedan ett hot om avvisning tillbaka till det helvete som man lämnat.

Flera läkare och forskare förklarar gång på gång i tv, dessa samband och intygar att barnen är så skadade psykiskt av sina upplevelser att de inte längre orkar leva utan drar sig undan all kontakt med normalt liv.

Men migrationsminister Barbro Holmberg förstår ändå inte vad apatin beror på och undrar, trots påpekande om motsatsen från utländsk medicinsk expertis, varför det verkar som problemen bara finns i Sverige?

En särskild utredning ska nu göras och resultatet så småningom presenteras av en särskild "samordnare". Under tiden avvisas många av de sjuka barnen till länder där de inte är välkomna och en framtid utan hopp.

I detta läge är det naturligtvis inte en utredning som är viktigast utan att ge de hotade barnen maximal trygghet. Detta kan bara göras genom att bevilja uppehållstillstånd. Men om en utredning ändå ska göras, vore det viktigare att ta reda på varför flyktingpolitiken allt mer har utvecklats till en humanitär och politisk katastrof.

Både barnkonventionen och annan lagstiftning verkar åsidosättas systematiskt. Sker det av rädsla för att alltför många flyktingar ska få stanna? Eller handlar det mest om känslokyla i förening med ett överdrivet byråkratiskt nit?

När känslokyla kombineras med ren dumhet hos personer på politiska nyckelpositioner blir det farligt, inte bara för flyktingar, utan också för alla medborgare.

Den förda politiken förnedrar oss alla, inte minst genom vår demokratiska roll som ytterst ansvariga och uppdragsgivare till den förda politiken.

Den uppenbara bristen på humanitet och medkänsla i dagens flyktingpolitik måste bli en viktig fråga i valet 2006.

NILS GOSSAS

Mer läsning

Annons