Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur billig ska fjärrvärmen vara

Annons

Svar till Tage Kellander den 19 juni

Att priset på fjärrvärmen i Falun behöver höjas beror på flera orsaker. Bränslepriserna har ökat markant i år, även skatteeffekter har ökat våra kostnader, totalt drabbar detta verksamheten med sju miljarder kronor under 2004. Lönsamheten för fjärrvärmen har i stort varit obefintlig de senaste två åren vilket långsiktigt är ohållbart. En bidragande faktor till detta är att utbyggnaden av fjärrvärmen fått till följd att andelen dyrt bränsle (olja och gasol) ökat för att klara de kallaste dagarna, vilket vi till stor del avser att bygga bort med en ny fliseldad panna.

En annan orsak är att priset på fjärrvärmen har varit oförändrade i nio år, och har justerats först 2003 och 2004.

Men det som är mest intressant i sammanhanget är det pris som kunden betalar för fjärrvärmen. Efter vår prishöjning på tolv procent den 1 oktober, betalar en villaägare med fjärrvärme cirka 16 000 kronor för en normalvilla. Motsvarande kostnad, med dagens prisnivå, är för en oljeuppvärmd villa 24 000 och för en eluppvärmd villa 22 000 kronor. Således skulle fjärrvärmepriset kunna öka mellan 40-50 procent innan vi når samma pris.

Fjärrvärmen är och kommer att vara ett mycket prisvärt uppvärmningssätt och har stora miljömässiga fördelar.

Beslutet att justera priset är helt på undertecknads ansvar, och detta för att vi långsiktigt ska ha en sund lönsamhet i Falu energi och vatten.

Bengt Gustafsson, vd Falu energi och vatten AB

Mer läsning

Annons