Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur bevaras småbruket?

Annons

Småbruket har en fast förankring i våra bygder. Men att driva jordbruk med eller utan husdjur är i dag så omgärdat av bestämmelser och EU-regler och kostnader, att det är svårt att få plus i ekonomin.

Det finns dock många delar som talar för småjordbruket. Skaparglädjen, en viss frihet, närheten till naturen och ett rörligt arbete.

Frågan är om småbruken ska kunna räddas för framtiden. Bolagen köper upp mark och skog och utplånar grundförutsättningarna. Det måste skapas en opinion och politisk vilja för hur småbruket ska överleva.

Fler människor på landsbygden, som kan ha sin huvudsakliga utkomst från de produkter som de producerar, är ett mål. Men detta förutsätter också att de får inflytande över prisbilden - alltför mycket av slutpriset går nu till andra.

En uppmaning till alla som äger småbruk i dag - behåll dem!

Om du säljer, försäkra dig om, att köparen har föresatsen att driva jordbruket vidare. Sälj inte din skogsareal, den är en viktig reserv, den hör bygden till.

Utkomsten ska komma bygden och brukaren till nytta. Genom bolagsägandet försvinner en del av bygdens överlevnad. Kommunerna har ett svalt intresse att bevara småjordbruket inom sin landsbygd.

Kommuner och lantmäteriet strävar efter att sammanföra skog i stora enheter och ägarna blir ofta skogsbolagen.

Det är inte en planerad utveckling för ett bestående småbruk och en levande landsbygd.

RP

Mer läsning

Annons