Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hungerstrejkar i protest

Annons

Fortfarande flera år efter krigsslutet i Kosovo så finns cirka 2 287 kroppar av mördade civila kosovoalbaner i Serbien. Förgäves kämpar anhöriga i Kosovo för att få tillbaka kropparna.

För att protestera mot regeringen i Serbien och för att vädja till svenska myndigheter att agera mot detta så hungerstrejkade fem kosovalbaner i 24 timmar, under söndagen, i en hyresgästlokal på bostadsområdet Slätta i Falun. De som hungerstrejkade var Salih Konjusha, Skender Preningi, Sami Dobërdolani, Remti Dobërdolani och Burim Okrashticq. I lokalen hade de även satt upp starka bilder på döda människor från kriget.

Enligt Salih Konjusha så mördade de serbiska militära styrkorna och deras paramilitära gäng över 11 000 civila. För att gömma brotten ska de sedan ha tagit med sig över 5 000 lik till Serbien och slängt i massgravar.

- Vi vill väcka den svenska opinionen och de svenska politikerna. Det är åtta år sedan kriget slutade och forfarande har många anhöriga ingen grav att gå till för att sörja, berättar Salih Konjusha.

Konjusha menar att kropparna inte återlämnas på grund av politiska syften.

- Röda Korset och gruppen för mänskliga rättigheter vet var dessa massgravar finns. Det finns ingen anledning att fördröja återlämnandet av kropparna.

Under söndagen var det också val i Serbien och Konjusha pekar på att de demokratiska rösterna i valet är få.

- Man såg i deras valkampanj alla sorters radikalism som bäddar för nya krig, nästan inga humanistiska och demokratiska röster hördes under valkampanjen. Där i Serbien regerar fortfarande samma mörka krafter som i Milosevics tid, säger Sali Konjusha.

Många anhöriga har dessutom blivit ekonomiskt ruinerade då de blivit lurade av kriminella gäng som sagt sig kunna ta hem kropparna för stora summor pengar.

Konjusha inser att kanske inte alla kroppar kan återfinnas, han har själv hört uppgifter som säger att kroppar har bränts i järnmalmsugnar.

- Det här är en plåga som pågår för de anhöriga. För dem är kriget ännu inte slut.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons