Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundskolan (3): Allis kommer hem

Annons

Ingen som ser den frimodiga lilla goldenvalpen kan tro att den för bara en dryg timme sedan lämnade mamma och en bror i Vikmanshyttan.

Den leker med allt och alla och visar sig från sin allra bästa sida efter hemkomsten till Karlsvik.

- Hon ska heta Allis och vi ska sova på madrasser på golvet i köket hos henne i natt, berättar Evelina.

Det är där mamma Inger vill att Allis ska ha sin sovplats framöver, men den första tiden vill de inte lämna henne ensam. Därför väljer de att sova där hos henne tills hon blivit hemmastadd.

Ute i gröngräset är det särskilt barnen som Allis följer hack i häl och vill leka med. Efter en stund börjar hon leta och hittar snart en perfekt plats för att uträtta sina behov.

Det är första gången här hemma och barnen slåss om bajspåsarna och att få plocka upp efter henne. Ett historiskt ögonblick som kommer att följas av fler.

Om en halvtimme är det nämligen matdags och redan nu hög tid för Inger att gå in och lägga valpfodret i blöt. Allis följer henne intresserat med blicken men tittar lite skeptiskt på dörren och väljer att inte gå in.

Allis känner igen ljudet från matskålen och kommer direkt när Inger ropar på henne. Hon stoppar ner hela huvudet i skålen och tömmer den på 30 sekunder.

- Vatten får hon efter maten, men skålen får inte stå framme för jämnan då valpar har lätt för att dricka sig mätta på vatten, förklarar Inger.

Det har hon lärt sig av uppfödaren, som också gjort ett matschema med fyra timmars intervaller mellan måltiderna.

Hundkex som belöning och tuggben utan knutar att sysselsätta sig med rekommenderas också åt Allis. Beröm och belöning går hand i hand och är bästa sättet att få valpen dit du vill.

- Jag har fått lära mig att valpar sover 20 timmar om dygnet men börjar tvivla på det, säger Inger efter en timme ute på gräsmattan.

Hur som helst börjar det bli hög tid för Allis att gå in i köket och bekanta sig med sitt nya hem. Allting ute på gården har gått lekande lätt, men nu tvekar hon lite och vill vända i dörren.

Det är första gången för henne, så det är inte så lätt. Men med lite lock och pock är Allis snart på gång att undersöka köket.

Däremot gillar hon inte sovplatsen Inger ställt i ordning åt henne utan väljer en helt annan. Snart kommer också tröttheten över henne och hon är på väg att somna tryggt i Ingers famn.

Efter en sen kissning och lite lågmält gnyende somnar Allis och sover lugnt nästan hela natten. Redan klockan sex är hon ute och kissar igen, och den lilla pölen på golvet har Inger torkat upp för länge sedan.

Sakta men säkert börjar nu den sociala träningen, och Inger har redan börjat använda visselpipan vid inkallning. Hon blåser två korta signaler som Allis snabbt lär sig känna igen och som alltid ska låta lika framöver.

Sist men inte minst, det här första dygnet, har Allis också upptäckt familjens tre katter Rödskinnet, Baltazar och Percy. En upptäckt som slutade med att hon sattes på plats av en tass och förhoppningsvis tar det lite lugnare framöver.

I nästa artikel i serien Hundskolan, får vi följa Allis till veterinären när hon vid 12 veckors ålder ska fullborda sin vaccination för att kunna känna sig trygg ute bland andra hundar.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons