Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals utan ström

Annons

En flock med flygande svanar orsakade i går kväll ett omfattande strömavbrott i Stora Skedvi inom Säters kommun.

Vid tiotiden på måndagskvällen var de boende i byn Ansta fortfarande utan ström.

Första larmet om strömavbrottet kom kvart i åtta. Då var hundratals hushåll drabbade i Stora Skedvi. Elbolaget var snabbt på plats och ordnade så att strömmen återvände till flera byar, men vid tidningens pressläggning var det fortfarande problem i Ansta.

Det var en flock med svanar som i mörkret flög emot en kraftledning och orsakade strömavbrottet.

Anders Milton på Skönvik

u Regeringen psykiatrisamordnare Anders Milton har besökt Skönvik i Säter på inbjudan av Säters kommun.

Milton ska göra en översyn av hur vård, social omsorg och rehabilitering av psykiskt sjuka och funktionshindrade fungerar.

Vid träffen på Skönvik i Säter deltog företrädare för kommunen och landstinget.

- Jag tycker det vara en bra träff, säger Abbe Ronsten (s), vice ordförande i kommunstyrelsen i Säter som tillsammans med kommunalrådet Sven-Gunnar Håkansson, (c), och kommunchefen Christer Malmstedt representerade kommunen.

På Skönvik finns redan en forskningsenhet i samarbete med Karolinska sjukhuset som kan utvecklas. Regeringen tittar också på inrättande av en mindre myndighet för psykiatrin.

Säter ligger bra sett till kommunikationer och här finns kompetens. En myndighet för psykiatrin skulle kunna ligga i Säter lika gärna som i Stockholm, anser Ronsten. Kommunen och landstinget ska fortsätta jobba för att psykiatrin vid Skönvik i Säter kan utvecklas.

Kommunen går i borgen

u Säters kommun går i borgen för det kommunala bostadsbolaget Säterbostäder för ett lån på tio miljoner kronor hos Kommuninvest.

Det beslöt kommunfullmäktige vid senaste sammanträdet.

Säterbostäder har gjort upphandling av lånet som ska omsättas. Lånet hade tidigare kommunal borgen, ett beslut som togs 1989 för finansiering av bolagets hyreshus på Kyrkberget i Stora Skedvi.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons