Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals skadade av giftgas i Irak

Annons

Tre lastbilar med giftig kloringas sprängdes av attentatsmän i västra Irak i fredags, rapporterar den amerikanska militären. Omkring 350 irakier och sex amerikanska soldater skadades av gasen och fick föras till sjukhus.

Två av lastbilarna exploderade söder om staden al-Falluja, den tredje nära den närliggande staden Ramadi.

Attentaten krävde också dödsoffer, men det var oklart hur många. Sjukhuskällor talade om åtta döda, medan irakisk tv uppgav att minst sex människor hade omkommit. Amerikanska militären sade sig dock bara kunna bekräfta att två irakiska polismän hade dödats.

Samtliga attacker genomfördes av självmordsbombare som detonerade sina fordon, fyllda med sprängämnen och gasbehållare, i närheten av polisförband eller civila mål.

Tidigare i år har minst ett halvt dussin liknande attentat med giftig gas krävt flera dödsoffer på olika håll i Irak, främst i provinsen Anbar. I februari uppgav den amerikanska militären att den hade hittat en fabrik i närheten av al-Falluja där gasbomber tillverkades. Kloringasen kan orsaka svåra brännskador på lungorna när den inandas och kan också leda till döden.

TT

Mer läsning

Annons