Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals offer i tågolycka i Kongo

Annons

Över 100 befaras ha omkommit och lika många skadats svårt i en tågurspårning i Kongo-Kinshasa. Olycksområdet är mycket otillgängligt och skadade har färdats på cykel eller till fots till närmsta sjukhus.

Godståget spårade ur vid 23-tiden i onsdags i provinsen Västra Kasai, ett 20-tal mil nordväst om provinshuvudstaden Kananga, som i sin tur ligger knappt 100 mil öster om Kinshasa.

Senare sade informationsminister Toussaint Tshilombo att dödssiffran snabbt stiger.

Totalt tros över 300 personer ha befunnit sig ombord. Att ett urspårat godståg kräver så många offer förklarade den statliga järnvägsoperatören SNCC:s talesman Medard Illunga för AFP med att "lönnpassagerare har för vana att färdas i godsvagnar utan SNCC-personalens kännedom".

Monuc-talesmannen talade om svåra förhållanden på olycksplatsen.

Under dagen kunde dock Monuc, som varit tvunget att bygga upp en egen infrastruktur i det kaotiska Kongo, börja bistå i räddningsarbetet.

Tåget färdades på linjen Lubumbashi_Ilebo, en av få trafikerade järnvägslinjer i jättelandet Kongo-Kinshasa. Linjen delar sig ungefär på mitten, i Kamina, där en avstickare går upp till Kindu i öster. Kindu är i Sverige känt för att FN-svenskar under några år skötte stadens flygplats.

Förutom tåg är det främst vattenvägarna, och i synnerhet den gigantiska Kongofloden, som gäller för de kongoleser som inte har råd att flyga. Längre landsvägar i någorlunda skick är det mycket ont om.

TT

Mer läsning

Annons