Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals batterier dumpades i bäcken

Annons

Det var Sara Danielsson Ondreijk som på tisdagen upptäckte att Hyttbrobäcken inte bara är nedskräpad med skrot av alla de slag, här kan nämnas ett underrede till en barnvagn, stekpannor, en dammsugare, en ramponerad adventsstake i metall, ölburkar i massor och mycket annat.

Även mängder av batterier har kastats i bäcken.

Detta kunde Sara konstatera då hon på tisdagen besökt återvinningstationen vid Gös Eriks väg för att slänga papp, plast och konservburkar.

Då hon var hem till familjens bostad vid Hans Filips väg hittade Sara ett batteri nära Hyttbrobäcken.

- Jag fick då se att hela bäcken var full med batterier, berättar Sara.

Genom batterifyndet anser sig Sara ha fått förklaringen till varför det brukar vara tomt i batteriholken vid återvinningsstationen. Sara var mycket arg och upprörd sedan hon hittat och plockat upp hundratals batterier ur bäcken.

- Jag och många med mig är noga med att sortera och se till att inget skadligt avfall hamnar fel. Det känns som det inte är någon idé att sortera noga då det ändå inte fungerar.

- Jag kan inte förstå hur någon kan ge sig till att kasta batterier i en bäck. Alla borde faktiskt ha såpass mycket kunskaper att de inser hur allvarligt det är när batterier hamnar ute i naturen på det här sättet, framhåller Sara Danielsson Ondreijk.

- Det är inte första gången det är nedskräpat i bäcken, även om det kanske inte varit batterier tidigare. Jag har pratat med folk som tidigare sett ungdomar stå och kasta saker i bäcken.

-När det är batterier de kastar i blir det riktigt allvarligt, anser Sara.

Sara och maken Per Danielsson har bott i Skräddarbacken i snart fem år. Familjen, numera utökad med döttrarna Tyra, snart fyra år och Thea, ett år, trivs bra i området, men Sara medger gärna att nedskräpning och hot mot miljön oroar.

På onsdagen åkte Sara in till miljökontoret och tog då med sig plasthinken med alla de batterier hon plockat upp ur Hyttbrobäcken. Med sig hade Sara även ett förslag om att Borlänge kommun istället för dagens batteriholkar sätter upp låsta plåtskåp för batterier.

Detta för att förhindra att någon kommer åt batterierna när de väl lagts i förvaringsskåpet.

- Vanlig nedskräpning polisanmäler vi inte, men är det batterier gör vi alltid polisanmälan, förklarar Jan Kristoffersson, tillförordnad miljöchef i Borlänge.

Om förslaget att sätta upp låsta plåtskåp vid återvinningstationerna säger Jan Kristoffersson att ett låst skåp, istället för att vara ett effektivt skydd, kan bli frestande att forcera för vissa.

- Men om det skulle bli många fall liknande det i Skräddarbacken får vi givetvis överväga olika åtgärder för att göra det svårare att komma åt batterierna.

-Dessbättre har jag inte tidigare hört talas om någon liknande ansvarslös nedskräpning med batterier.

Blir det någon uppstädning av Hyttbrobäcken?

- Det blir det absolut och så snart det är möjligt, säger Jan Kristoffersson.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons