Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundraåriga ekar fälldes

Annons

För många Ludvikabor känns det mycket vemodigt att de gamla ekträden, som enligt uppgift kan vara jämngamla med Ulrica kyrka, försvinner.

På sikt kommer samtliga stora ekar i allén att sågas ned och ersättas med späda plantor som blir till riktiga träd först i en fjärran framtid. Ekar växer nämligen mycket långsamt.

Anledningen till avverkningen är, som NLT tidigare omtalat, att kyrkogårdsförvaltningen vill förebygga olyckor med nedfallande grenar. Tillförordnade kyrkogårdschefen i Ludvika församling Johan Gunningberg markerar bestämt att man inte vill riskera att folk som vistas på kyrkogården blir träffade.

Fällningarna, som inleddes tidigt på måndagsmorgonen, utfördes av personal från Vattenfall service i Ludvika. Inför detta hade åtskilliga gravstenar lyfts upp och placerats intill klockstapeln på betryggande avstånd från nedslagsplatserna.

- Träden är inte alls ruttna. Det är ju ekar och virket är mycket hårt, konstaterade förmannen Göran Nordh.

Den uppgiften kunde snabbt bekräftas med en titt på stubbarnas snittytor. Några tecken på röta finns inte att uppbringa.

Ironiskt i sammanhanget är också att de ekträd som fälldes var vackert nygröna och gav ett friskt helhetsintryck. Många av de som nu sörjer träden tycker att det borde ha varit tillräckligt om man enbart hade låtit ta bort de torra delarna av kronorna.

Vad som ska ske med den stora mängden ekvirke är ännu en öppen fråga. I flera av de kyrkliga lokalerna finns braskaminer och mycket talar därför för att stockarna och de grövsta grenarna kommer att huggas upp till ved. Energivärdet lär vara högt med tanke på virkets täthet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons