Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra år med tysk tid

Annons

Anders Mattsson, som äger urhandeln tillsammans med sin fru Barbro, visar en pärm med gamla bilder från företagets historia. En fotografi visar var urhandeln låg först -i ett lågt numera rivet hus där Intersport håller till idag.

Företaget startades den 1 april 1905. Det var urmakaren Petrus Hagsten som startade verksamheten, det gick då under hans namn - P Hagsten Ur- och optisk affär, stod det på dörren.

1943 avled grundaren och svärsonen Sixten Hägglöf tog över. 1959 sålde han till de två anställda urmakarna - Carl Evert Tysk och Sven Frost. De jobbade ihop ett par år sedan delade de på sig och bildade var sitt bolag Tysks ur och Frosts Väggursverkstad. Tysk tog hand om butiken och Frost inriktade sig mot att laga klockor.

1991 kom Anders Mattsson in i bilden. Då flyttade urmakaren från Karlstad till Falun och tog över Tysks ur. 1998 blev han och hustrun ägare till Frosts Väggursverkstad.

De två delarna märks i butiken på Åsgatan. I affärsdelen, som kunderna ser säljs det klockor, går man bakom disken finns ett lika stort utrymme som inte kunderna ser. Där lagas det ur. Ett 60-tal väggur finns upphängda. Ett ihållande tickande hörs i rummet. Kunder från Dalarna och Mälardalen lämnar in sina rariteter för att få dem lagade.

-Vi kan snart inte ta oss fram här för alla väggur, säger Barbro som sitter och jobbar i verkstan.

-Jag tycker att det är roligt med det gamla urmakeriet, med väggur och golvur, säger Anders.

Det har naturligtvis hänt mycket med urmakaryrket under de 100 år som gått sedan företaget startade. Då var klockan en statussymbol och rengöring och ruckning (att ställa in rätt hastighet på uren) var vanliga arbetsuppgifter. Numera handlar det om byta delar och batterier på moderna klockor och att ta hand om gamla ur - det kan vara samma ur som Petrus Hagsten oljade och drog upp.

Vad krävs för att arbeta som urmakare?

-Man måste ha tålamod, bra syn och stadig hand. Och om man inte har bra syn måste man ha ännu mer tålamod, säger Anders Mattsson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons