Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundlorten, ett säkert men olagligt vårtecken

Annons

Vi som inte har hund förbannar dem som tillåter hundarna att pinka på soptunnorna och skita ned efter gatorna. Hundägarna brukar svara med att katter är ett värre elände som pinkar undre trappor och i barnens sandlådor.

Men just nu är det hundskiten som syns bäst.

Miljöchefen Göran Eriksson suckar, så här är det varje vår. Det som göms i snö kommer fram i tö:

- Ska man se det här över många herrans år så har det nog blivit bättre. För 25 år sedan. Innan hundpåsarnas tid så tog väl folk inte rätt på någonting. Trots allt går det framåt men det återstår mycket.

- I lokala, ordningsstadgan så står det inskrivet att hundar under vistelse på allmän plats ska ha tillsyn på allmän plats och uttryckligen inte får förorena på lekplats, badplats, campingplats eller gångbana. Man skulle kunna tolka tillsyn som att man ska ta upp efter hunden på allmän plats, det vill säga på gata, torg, park eller på svenska i stan.

- I miljölbalken regleras också djurhållningen och där är det klart att djurhållning inte får påverka andra människors hälsa, säger Göran Eriksson.

Eriksson vet inte hur han själv skulle agera om han ertappade en hundägare med att inte ta upp efter hunden.

- Men jag skulle nog säga till. Det hör till god sed att ta rätt efter jycken oavsett var det sker, säger Eriksson som tycker synd om kommunens parkarbetare som för göra hundägarnas jobb.

Statsträdgårdsmästare Svante Springare:

- Det vi ser i år är nog ganska normalt.

Folk vill ha fler hundtoaletter att kasta sina bajspåsar i, speciellt efter Hagvägen där många rastar sin hund.

- Vi har alldeles för många hundlatriner. Vi har ett 70-tal bara i stan och det kostar pengar och resurser att tömma dem. De som rastar efter Hagvägen kan väl gå ut i skogen som ligger därintill. Det finns folk som vill ha en låda ute i Norrbo också. Vi har nog många som vi har det redan i dag.

- En gång i veckan tömmer vi, jag kan inte förstå varför folk inte kan ta hem sin påse och släppa det i egen tunna, säger Svante Springare.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons