Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundliv i gamla Västgärde station

Annons

-Det är jätteroligt att snygga till hundarna, säger Maria, men det viktigaste är att de mår bra.

Efter decennier av tystnad i det gamla stationshuset blåstes det liv i fastigheten igen för ett par år sedan. Maria berättar att ett stort jobb nedlagts för att få fastigheten i ordning. Alldeles bredvid i det gamla tvätthuset har en frisersalong för hundar färdigställts. En gemytlig interiör och i hörnet sprakar elden i öppna spisen.

Det var i slutet av 1980-talet som Maria Rosenqvist fick möjligheten att utbilda sig till hundfrisör hos en "master groomer" i USA. Efter dryga två års lärlingsutbildning tog hon med sig kunskaperna hem till Stockholm. När sedan dottern föddes 1996 bestämde Maria sig för att öppna egen hundfrisersalong.

Hundar har hon varit intresserad av sedan barnsben.

- Jag var en av dem som knackade på hos grannarna och frågade om jag fick gå ut med hunden, säger Maria och skrattar. För någon egen hund fick jag aldrig.

Nu är det hundar för hela slanten som gäller och vid sin sida har hon lärlingen Camilla Utbys som om något år även hon kan titulera sig hundfrisör.

I Västgärde tvättas och badas hundarna. Klor klipps, de rakas under tassarna och ögon och öron görs rena. Har man hund är det en självklarhet att man ska hålla efter hunden, menar Maria. Alla hundar har sin egen rasstandard hur pälsen ska vara skött.

Sedan finns det ju också blandraser. Då ökar utmaningen hos hundfrisören.

- Då får man plocka fram det som är fint med just den hunden.

Först förtrimning. Det grova i pälsen klipps bort. Sedan följer hela vårdproceduren som efter ett par timmars jobb avslutas med att klorna klipps.

-Folk här uppe är duktiga att sköta sina hundar, tycker Maria, men kanske väntar de lite för länge ibland.

I Stockholm är det vanligt att lämna hunden till hundfrisör. Den trenden kommer mer och mer här också.

Mat och kärlek klarar hundägarna ofta med glans men de får inte glömma vården av pälsen.

- Det är roligt att klippa. Speciellt lite annorlunda raser till exempel bedlingtonterrier. All klippning är som en utmaning. Det roliga är att se förändringen hos hundarna men också att se reaktionerna hos matte och husse.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons