Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundens bästa vän

Annons

För Sätertjejen Jenny Andersson betyder hunden något av ett drömjobb även om det är krävande. Jenny är en av 25 utbildade hunddressörer i landet som jobbar åt hundskolan i Sollefteå. Där utbildas bland annat ledarhundar och knarkhundar.

Många Säterbor funderar säkert över vem tjejen med hundarna och "blindkäppen" är som de möter i Säter så gott som dagligen.

Jenny är 29 år och uppvuxen i Säter och är hundbiten sedan barnsben. När hon fick chansen att utbilda sig till dressör i Sollefteå var hon inte sen att tacka ja.

- Jag trivs väldigt bra med jobbet och tänker hålla på så länge jag orkar. Jag har fyra hundar hemma just nu som jag arbetar med och det blir en hel del motionerande om dagarna, säger Jenny.

Förutom dressyren, på hemmaplan, reser Jenny då och då till Sollefteå för att introducera hundar åt synskadade personer. Hon hjälper även till att "installera" hunden hemma hos den synskadade.

- Jag har även ett stort område i Mellansverige med fodervärdar som jag besöker då och då. Det blir en hel del åkande i jobbet, säger Jenny.

Från fodervärdarna kommer hundarna när de blivit cirka 1,5 år till Jenny eller någon annan hunddressör i landet. Jenny och hennes kollegor bedömer då hundarna och ser om det är något att satsa på.

En färdigutbildad hund har sex till åtta månaders dressyr bakom sig och värderas till mellan 300 000 och 350 000 kronor.

- Det är inte många hundar som klarar utbildningen och får därför gå tillbaka till fodervärden eller säljas till någon annan lämplig person.

Skillnaden mellan hundar under utbildning och färdiga ledarhundar är färgen på selen. Jennys hundar har brun sele och färdigutbildade ledarhundar får vit sele.

Men reglerna kring hundar under dressyr och de som jobbar med vit sele är lika.

Ledarhundar är undantagna förbudsregler som att inte få vistas i livsmedelsbutiker. Ledarhunden har ett arbete att utföra och får inte störas av mötande personer.

- Man får inte klappa en ledarhund som har selen på sig. Det bästa är om man nonchalerar hunden.

Möter ni Jenny på stan med hund i sele ska ni inte väja undan. Det är viktigt att hunden får öva på att väja undan sin ledsagare. Behandla alltid Jenny och hennes hundar under träning som om de är ett synskadat ekipage.

Har ni hund och möter en synskadad med ledarhund bör ni ropa före mötet att ni har en hund. Ledarhunden är inte mer än hund och kan tappa koncentrationen för en stund och då kan det ställa till problem för den synskadade.

Ledarhunden måste vara en tålmodig individ eftersom det lätt uppstår missförstånd mellan hund och synskadad. Om exempelvis hunden väjer åt sidan för en lyktstolpe kanske den synskadade tror att hunden tänker lyfta på benet och rycker i selen. Då gäller det att hunden har kvar självförtroendet.

Du som tycker om hundar och vill göra en insats för synskadade eller tullens knarkbekämpning kan ställa upp som fodervärd för en valp. Iris Hundskolan i Sollefteå har egen avel och behöver hjälp med fodervärdar tills hunden är vuxen och kan bedömas om den är lämplig.

Iris Hundskola stöds med statliga anslag och förra året levererades det 40 ledarhundar till synskadade personer. Ledarhunden är den synskadades hjälpmedel och osvikliga vän som underlättar vardagen.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons