Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden en trygghet

Annons

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar och frågorna handlade om människors oro och inställning till att skydda sig mot brott. Jämfört med en tidigare undersökning från 2001 är det en ökning på 3 000 personer i länet som nu säger att de har en hund för att känna sig trygga. Det betyder att fem procent av länets befolkning har hund av den anledningen.

- Att vara hundägare är nog ett av de trevligaste sätten att skydda sig mot brott, säger Cina Seidefors, på försäkringsbolaget Agria.

Det är enligt undersökningen lika vanligt med inbrottslarm som med hund för att skydda bostaden.

Siffrorna visar också att det är vanligare med vaktande hundar i södra Sverige, jämfört med den norra delen. Dalarna placerar sig i mitten av listan.

Undersökningen visar att det är hundar i allmänhet och inte specifikt tränade vakthundar som blivit mer intressanta för sina vaktande egenskaper.

- Det finns lika många skäl till att skaffa hund som det finns hundägare, säger Lena Olsson på Svenska kennelklubben.

- Visst finns det raser som är mer vaktande än andra. Historiskt är det schäfer, rottweiler och dobberman som är vakthundar.

Lena Olsson menar att det är hunden som vän och familjemedlem som gör att den ökar känslan av säkerhet, både i och utanför hemmet.

- Det är en trygghet att ha någon intill sig. Tittar man på ensamma tjejer som joggar så känns det ju tryggare att ha en hund med, säger Lena Olsson.

Många gånger väljer hundköpare hund efter rasens utseende. Lena Olssons råd är att titta på rasens historia för att få en hund som exempelvis är bra på att vakta.

- Det är viktigt att tänka på vad hunden har använts till historiskt sett. En ras som kanske ser väldigt snäll ut kan traditionellt ha varit en vakthund.

Maria Larsson, 17 år, bor i Borlänge och har Geisha, en sex månader gammal golden reteriever. Att hunden skulle bli en vaktande hund hemma i familjens villa var inte det främsta skälet till hundköpet.

- Geisha är mest ett sällskap. En golden retriever skyddar ändå, fast den är snäll. Jag hade nog inte köpt en schäfer, säger Maria.

Samtidigt betyder hunden en ökad trygghet för henne, även om rasen inte är känd för sina beskyddarinstinkter.

- När man är ute så är det oftast ingen som ger sig på någon som har en hund med sig.

- Geisha är inte så farlig, men det vet inte andra något om.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons