Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundattack var inget brott

Annons

Tidningen berättade i går om Sara som var ute på promenad med sin schäfer Izac och lilla dotter när de plötsligt attackerades av två stora hundar.

Den ena, en rottweiler, bet sig fast i halsen på Izac och Sara blev svårt biten i handen när hon försökte få bort rottweilern.

Izac kördes till veterinär med djupa bett i halsen och ena benet. Sara fördes till lasarettet där röntgen visade att senorna i handen skadats. Hon tvingas nu vara sjukskriven.

En liknande händelse inträffade med samma hundar för över ett år sedan. Båda händelserna har polisanmälts.

Trots det har ingenting hänt. Sara undrar om någon ska behöva bli ihjälbiten innan polisen agerar.

Det är Tony Åkerlund på polisens rättsenhet i Falun som har ärendet på sitt bord.

Varför har inget hänt?

- Den första anmälan känner jag inte till. Den andra anmälan får jag snart på mitt bord men jag har fått förhandsinformation från polisen i Borlänge, säger han.

Enligt Åkerlund säger lagen att en hund måste hållas så att den inte orsakar skada eller olägenhet för andra.

Annars är det frågan om bristande tillsyn och då har polisen möjlighet att göra ett föreläggande om att hunden till exempel måste vara kopplad eller bunden när den är utomhus.

I sådana fall har polisen ingen möjlighet att omhänderta hunden.

Polisen har däremot möjlighet att omhänderta "bitska" hundar. Men då gäller det att hunden oprovocerat attackerat en människa eller ett så kallat hemdjur, dit räknas inte hund eller katt.

- Om en hund biter ihjäl en annan hund eller en katt är det inte något brott. Och försöker man skilja på två hundar som slåss så får man räkna med att bli biten. Den hunden kan ju vara jättesnäll mot folk annars, säger han.

Så fallet med Sara och Izac är inte högprioriterat?

- Det sticker ut lite över det vanliga hundtjafset. Så jag kommer att ta kontakt med ägarna till de här hundarna så snart jag kan.

Vad händer?

- Handlar det om bristande tillsyn kan ägarna få ett föreläggande om att till exempel hundarna måste vara kopplade eller bundna utomhus. Men det kan alltså inte bli frågan om att omhänderta hundarna.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons