Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar sökte efter saknade skoterföraren

Annons

Några dagar efter att Ove Liljedahl anmälts saknad, återfanns hans blå snöskoter och hans hjälm på 27 meters djup i den öppna råken vid Oreälvens utlopp i Orsasjön. Sökningar i sjön gav då inget resultat.

Nu när isen försvunnit kunde dock polisen söka på ett annat sätt.

Sökandet skedde med båt och kriminalsökhundar, tränade att markera om någon avliden person finns i vattnet.

Ingvar Lauri och Anders Holmbom från Göteborgspolisen ledde sökningarna.

- Vi kommer först att söka av området där skotern hittades. Där kommer vi att lägga upp linjer med cirka tio meters mellanrum. Ger inte det något resultat kommer vi att arbeta oss vidare österut längs djupfåran, berättar Ingvar Lauri.

Ingvar Lauri var den polis som de första åren av 1990-talet började att träna upp en kriminalsökhund, även kallad "likhund". I dag är han den ende i landet som arbetar heltid med kriminalsökhundar, men det finns numera flera poliser som har delade tjänster och som träder in med sina kriminalsökhundar vid behov.

- Huvuduppgiften för hundarna är att söka efter personer som varit försvunna en längre tid. Sökandet gäller både på land och vatten, berättar Ingvar.

När Ingvar Lauri och hans kollega Anders Holmbom ställer i ordning den båt som används vid sökandet, är det fullt ståndskall i deras polisbuss. Ingvars 5,5-årige hanhund Garro vet vad som är på gång och är heltänd på att börja arbeta. Det märks inte minst när han hoppar i båten och upp på den platå i fören som är hans arbetsplats. Direkt åker nosen ner mot vattenytan och Garro är helskärpt på sin uppgift.

- Vi arbetar i 40-minuterspass. När hundarna vilat går vi på igen.

- Upplägget i Orsa är att vi ska söka av ett angivet område.

Även Anders Holmbom har en kriminalsökhund; två-årige Zack, som är i det närmaste färdigutbildad.

- Utbildningen börjar på land. Det kan handla om att vi lägger ut ett klädesplagg som preparerats genom att ha lagts på till exempel en obduktionsbänk, där det legat en död människa.

- Efter prepareringen fryser vi in klädesplagget. Nästa steg är att vi lägger ut det i terrängen, kanske i en kvart. Plagget tas bort, och efter ett par veckor återvänder vi och då ska hunden markera platsen, berättar Anders.

Kriminalsökhundarnas kapacitet är otrolig och deras arbetsresultat är imponerande.

- Det mest uppseendeväckande resultatet var när vi fann en man som varit saknad i 2,5 år och som låg på 28 meters djup.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons