Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundägarens ansvar

Annons

Svar till Hundhatare,

den 11 januari:

Har tanken aldrig slagit dig att hundar är oförmögna att på egen hand (tass) fostra sig själva att bli en social individ och på så sätt ingå i vår sociala gemenskap på ett naturligt och trivsamt sätt?

Jag beklagar verkligen händelsen med din lilla dotter, samt följderna av denna! Det är helt oacceptabelt med attackerande lösspringande hundar. Hundar som tvingas stå bundna och skälla mesta delen av dygnet. Hundar som stängs in i hus och lägenheter för att vara ensamma åtta till tio timmar då matte eller husse är på jobbet.

Sådana hundar mår psykiskt dåligt. Hundar är flockdjur och behöver sällskap. Man ska givetvis som person inte behöva vara skraj då man tar en promenad var det vara månde.

Ett stort ansvar vilar på hundägaren. Hunden ska fostras till att bli en hanterbar och trevlig samhällsmedborgare.

Hundägaren ska lära sig hundens språk (signaler), se till att den har tillfällen till hjärngympa. Den ska få tillräckligt med lämplig motion varje dag. Tillgång till gemenskap, samt lära sig att koppla av i olika miljöer. Och hunden ska ha klart för sig att ägaren är flockledare och att den i alla situationer ovillkorligen lyder kommandon och önskemål.

Jag har haft hand om hundar som varit i panik då det smäller. Smällandet kan starta några dagar före nyår och inte avslutas förrän några dagar efter. Samma gäller sista april och påsk. Om "hundhatare" tänker efter så kanske det lutar åt att han eller hon egentligen är hundägarhatare?

DJURVÄN

Mer läsning

Annons