Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund påkörd av motorcyklist

Annons

Det säger en upprörd Bernt Eriksson, boende i Hammarby utanför Blötberget, och ägare av tre hundar.

Länge har han och andra boende i området retat sig på de motorcyklister som nyttjar sligdammen som någon slags träningsbana.

- Stora, som är markägare, har satt upp en skylt om att fordonstrafik är förbjuden. Men det struntar de i.

Bernt Eriksson är ofta ute och promenerar på den gamla sligdammen med sina hundar. Så också i söndags eftermiddag.

- Tre crosscyklar körde förbi mig. När de hade stannat så släppte jag de två hundar jag hade med mig.

De svarta labradorerna Gösta, fem år, och Edvin, tre år, är sociala av sig och sprang fram mot crosscyklarna för att hälsa på förarna.

Bernt Eriksson såg inte exakt vad som hände men plötsligt kom en motorcykel farande och körde på Gösta. Resultatet blev ett fult sår över höger öga som sedermera krävde fyra stygn på djursjukhuset.

- Föraren körde fram till mig och sa att han inte sett hunden. Sen åkte de bara vidare. Vem föraren var vet jag inte för han tog inte ens av sig hjälmen med visir.

När Bernt Eriksson kom hem var upprördheten stor i Hammarby och det talades om att lägga ut spikmattor för att sätta stopp för marodörerna.

Själv menar han att ansvariga myndigheter och markägare nu måste vidta de åtgärder som krävs för att förhindra fortsatt fordonstrafik i området.

- För ett par år sedan satte Stora upp två bommar. Lite senare var några där och drog bort den ena bommen med hjälp av en bil. Den andra bommen var för kraftig så den rådde de inte på.

Bernt Eriksson tyckte att Stora skulle sätta upp en ny och kraftigare bom men Storas replik blev att ta bort den kvarvarande bommen. Så för närvarande är det fritt fram för motorcyklisterna.

Kommunens miljöchef Göran Eriksson konstaterar att det en längre tid varit problem med buskörning på sligdammen.

- Fordonstrafik är förbjuden där och om inte annat så är det ett brott mot lagen om terrängkörning. Så egentligen är detta en polisfråga men jag har ändå engagerat mig eftersom vi från miljösidan vill att naturen ska få ta tillbaka området.

Miljöchefen uppger att länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och han kommer att ta kontakt med länsstyrelsen för att förmå den att ta upp ärendet med markägaren.

-På det ena eller andra sättet bör man spärra av området och via fler skyltar förklara vad som gäller, tycker Göran Eriksson.

- Vad blir det nästa gång? Tänk om de kör på en unge eller någon av de ridhästar som brukar vara där, funderar en både orolig och irriterad Bernt Eriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons