Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund attackerade Alex

Annons

På tisdag kväll åkte familjen Jonasson med barnen till motorcykeluppvisning i Gagnef för att se på barnens morfar som var med.

Den yngsta sonen Axel, 4 år, passade på att titta på sidovagnen på motorcykeln som stod bredvid morfars.

- Plötsligt flyger en dobermann ut 30 till 40 centimeter utanför sidovagnen och träffar min son, berättar pappan Fredrik Jonasson.

Hugget eller skallningen träffade den unge pojken precis mellan högra ögonbrynet och ögongloben. En millimeter från ögat.

- Det gick förhållandevis bra. På akutmottagningen på Borlänge sjukhus gjorde läkarna rent såret på Axel som lyckligtvis inte behövde ta en stelkrampspruta. Men han var otroligt skärrad. Han har inga fysiska men som vi vet om förutom jacket vid högra ögat. Men vi vet inte om han kommer att bli rädd för hundar i framtiden, säger pappan.

Det märkligaste med den här historien är inte hundattacken, utan uppträdandet från hundägarna.

- Först var det ingen som ville kännas vid motorcykeln utan arrangören fick ropa efter ägaren. Än märkligare var när ägaren, en man i 50-års åldern, kom.

- Han menade att det var vårt fel, berättar en upprörd Fredrik Jonasson.

Vittnen ska enligt Fredrik meddelat att sonen inte på något sätt hade provocerat hunden. Än mer tveksamt är, enligt pappan, om Axel överhuvudtaget sett en hund som han skulle akta sig för i sidovagnen.

- Varför tar man med en hund till en motorcykeluppvisning och låter den vara okopplad utan tillsyn? säger Fredrik Jonasson.

Den till synes oberörde mannen ska ha satt ett tillhörande fönster på sidovagnen och gått utan vidare diskussion. Efter det ska en kvinna kommit och tagit bort samma fönster. Därefter ska hon ha varit på väg ifrån platsen innan Fredrik Jonasson hejdat henne och undrat om hon inte uppmärksammat incidenten.

"Han behöver luft", ska kvinnan ha sagt, enligt Fredrik.

Ett vittne som var på plats berättar om den följande diskussionen.

- Pappan ville försäkra sig om att samma sak inte skulle hända igen. Men hon var väldig spydig mot honom och hade ingen förståelse för hans reaktion.

Till en annan man på platsen ska kvinnan ha sagt: "De får skylla sig själva om de inte kan hålla reda på sina barn", enligt vittnet.

Kvinnan ska även ha tittat på Axel och sagt "Det här var väl inte mycket", berättar pappan.

- Hundägarna tyckte att vi blev för gnälliga och packade ihop sakerna och åkte från platsen, berättar han.

- Dagen efter ringde samma kvinna och frågade efter Axel. Men fortfarande skyllde hon på mig och min fru.

"Det här kanske till och med var bra", ska hon då ha sagt till Fredrik, som talade om att paret skulle polisanmälas.

Händelsen polisanmäldes på onsdagen.

- Vi är inte ute efter skadestånd eller publicitet. Det enda vi vill är att förhindra att det upprepas.

- Jag har haft flera hundar i min familj. Hade min hund oprovocerat attackerat ett barn så hade jag avlivat hunden. Nästa gång kan ett barn mista ett öga, eller hela ansiktet, avslutar Fredrik Jonasson.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons