Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvist positiv till bruksandan

Annons

Peter Hultqvist blev politiskt aktiv 1973, fick kommunala uppdrag i början av 1980-talet och har varit kommunalråd sedan 1989.

- Som jag ser det har bruksandan varit en bra kraft i utvecklingsarbetet mot gemensamma mål. Kommunen, näringslivet och facken har hållit ihop och arbetat för nya arbetstillfällen, säger han.

- Utan den kraften hade vi inte haft verken, Framtidsdalen, högskolan och handeln i dag.

Politiker i vissa andra gamla brukssamhällen tycker att invånarna varit passiva och bara ställt krav. Är det så här också?

- Visst finns det sådana inslag, det kan man nog aldrig komma undan oavsett vilket samhälle man lever i. Men jag vill hellre fokusera på alla dem som ställer upp i samhället och som det går att föra konstruktiva diskussioner med.

Finns bruksandan kvar i Borlänge?

- Ja, särskilt när det gäller det starka föreningslivet: alla ledare, styrelseledamöter, föräldrar och aktiva. Det betyder mycket för Borlänge.

- Föreningarna tar ett betydligt större ansvar i dag än vad de gjorde för 15 år sedan, bland annat när det gäller att sköta driften av idrottsplatserna.

- Men också de stora företagen ställer upp, till exempel när det gäller nattvandringar i centrum, säger Peter Hultqvist.

Mer läsning

Annons