Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvist anmälde sig som jävig i ärendet

Annons

Han sitter som ordförande både i direktionen för Region Dalarna och i styrelsen för Dala airport.

Men när ärendet om projektpengar till Englandschartern skulle avgöras, anmälde han sig själv jävig och deltog inte i några beslut. Detta är även protokollfört, enligt Hultqvist.

- Det är oschysst att föra in i debatten att jag skulle sitta i dubbla roller, säger han.

Enligt Hultqvist var inte heller s-politikerna Alf Johansson och Jonny Gahnshag, som även de sitter på dubbla stolar i det här fallet, närvarande då direktionen fattade beslut i ärendet.

- Vi har försökt sköta det här enligt regelboken, säger Hultqvist.

Förklaringen till "underligheterna" som Gunnarsson pekar på är, enligt Hultqvist, att ansökan arbetades fram gemensamt mellan Jean-Marie Skoglund och tjänstemän på Region Dalarna.

- På det sättet var det en gemensam arbetsrelation på tjänstemannaplanet, säger han.

Hultqvist menar att eftersom Dala airports styrelse i ett tidigare skede tog på sig projektägarskapet, så hade man därmed även ställt sig bakom vd:n Skoglunds agerande.

Vad gäller revisorernas arbete, så pekar Hultqvist på att Dala airports bolagsstämma beviljade ansvarsfrihet, och att revisorerna inte fann något att anmärka på.

- För 2003 har vi en helt ren revisionsberättelse, säger Hultqvist.

Du sitter inte bara som ordförande i Dala airports styrelse och i direktionen för Region Dalarna, utan även exempelvis som kommunstyrelsens ordförande i Borlänge. Kan det inte vara problematiskt att sitta på så många stolar samtidigt?

- Då måste man använda sig av de jävsregler som finns. Jag har anmält jäv om det har varit dubbla roller. Jävsituationerna brukar vara rätt så tydliga i alla sammanhang, säger Hultqvist.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons