Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huka er Tällbergsbor!

Annons

Vi gratulerar: Thorsten Holm, som fyller 70 år söndagen den 1 augusti.

Född och uppvuxen: I Sollefteå i Ångermanland.

Familj: Hustrun Karin som är tandläkare i Falun, två vuxna barn och fem barnbarn.

Bor: I Tällberg, men flyttar i dagarna åter till Stockholm.

Viktig bok i bokhyllan: Stora citatboken. "Jag älskar citat och vill alltid veta vem det är som sagt si eller så."

Men hur många är det som vet att Thorsten Holm var den första fackliga representaten i Riksbankens Valutastyrelse?

- Gunnar Sträng var ordförande och han hade sina funderingar om jag som facklig representant skulle kunna uppföra mig ordentligt i styrelserummet, minns Thorsten.

Som riktigt liten var yrkesdrömmarna något helt annat än olika styrelserum i Stockholm - Thorsten ville bli stins.

- Det var bland det finaste jag kunde tänka mig. Pappa var järnvägsman.

Men livet växlade in på andra spår. Efter studentexamen i Sollefteå flyttade Thorsten Holm söder över till Uppsala för studier i juridik, 1962 fick han sin pol mag och karriären påbörjades i näringsliv och fack.

Mellan 1961 till 1970 var han facklig ombudsman i TCO, 1971 blev han förhandlingsdirektör i Landstingsförbundet och arbetade även som chef för Försvarets personalvård. 1974 till 1981 återvände han till TCO som kanslichef och i början på 1980-talet var han även kanslichef i Sundbybergs kommun. Från 1984 till pensioneringen 1990 var han chef för Överförmyndarkansliet i Solna/Sundbyberg.

- Man kan säga att jag varit fackligt engagerad sedan 1962. Oftast på arbetarsidan, men ibland har jag även representerat arbetsgivar- sidan. Oavsett vilket har jag alltid försökt göra mitt bästa.

Lägg där till en ansenlig rad uppdrag i olika styrelser av vilka han värderar Riksskatteverkets styrelse, Riksbankens valutastyrelse och vice ordförandeskapet i Riksradion högst.

Nu var det några år sedan Thorsten lämnade förhandlingsbordens hetluft, men avtalsrörelsen följer han fortfarande med intresse. Även om han inte är imponerad av vad han ser och hör och absolut inte vill tillbaka.

- Jag blir ofta full i skratt när jag tittar på tv, det har inte hänt mycket sedan 60-talet. Det talas om samma saker i dag som då.

Efter pensionen har etnologi oh språkvetenskap varit Thorstens stora intresse och han har även läst in fil kand i båda ämnena.

Nu är det dags för ett nytt kapitel i Thorsten Holms liv. Efter nio år i Tällberg där han varit sekreterare i både byalaget för hembygdsvård och Tällbergs byamän, håller han och hustrun Karin som bäst på att flytta tillbaka till Stockholm.

- Vi blir inte yngre och barn och barnbarn finns där. Jag ser det som att vi återvänder mer än att vi flyttar. Fast det känns väldigt konstigt och på gränsen till tragiskt.

Innan han släpper Dalarna och Tällberg helt, planerar han att skriva en bok som kommer att innehålla både ris och ros.

- Så huka er Tällbergsbor! skojar Thorsten som erkänner att han har en hat-kärlek till bygden.

- Tänk att man kan älska något så mycket och ändå vara så kritisk som jag är, säger han och ser uppriktigt förvånad ut.

Födelsedagen firas i nya lägenheten i Stockholm med familj och den närmaste vänkretsen.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons