Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hugger i sten - för att skapa en skulpturpark

Annons

Han är verksamhetsansvarig vid Gruvstugan invid Oscars lave, den högsta och mest moderna av hisshusen vid Falu gruva. Sedan hösten 2003 har han utrett möjligheten att anlägga en skulpturpark på platån mitt emot Ingarvet, vid Leksandsvägen. Här har grävmaskinister i många år skopat ut täckningsmaterial som ska binda tungmetaller i gruvavfallet.

Sten Bergman har pratat med projektledaren Lars Söderberg. Han är positiv till en skulpturpark. Nu måste dock täckningsmaterialet ligga orört i 2-4 år. Tidigast nästa sommar får något göras på marken.

- Jag har goda förhoppningar. Vi behöver dessutom tiden på oss för att få ihop pengar, säger Sten Bergman.

En skulpturpark kan gå på allt från en till tio miljoner. Bergman hoppas på privat sponsring och att kommunen och landstinget ställer upp med en rejäl slant.

Stiftelsen Stora Kopparberget äger byggnaderna kring Falu gruva. Men nu slipper Gruvstugan betala hyra om man sköter underhållet. Då disponerar Gruvstugan även kompressorhuset och en markbit runt om.

I kompressorhuset har gymnasiets bildelever just nu en utställning. Men i den 27 juni-6 juli kan alltså Faluborna se skulptörer som hugger i sten i lokalen. Det är Falukonstnären Jörg Jeschke som ska jobba tillsammans med Hagbart Solløs, Liv Due, Lars Widenfalk, Alena Matejkova och Bo Holmlund.

- De gillar att jobba tillsammans och bestämmer själva vad de gör, men vi vill gärna att deras verk ska bli kvar, som en grundplåt för skulpturparken, säger Sten Bergman.

Han har dessutom sammanställt en skrift om Gruvstugans första tio år. När den blir tryckt kommer den att finnas tillgänglig för allmänheten.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons