Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hubertusmiddag med stil

Annons

I sorlet från tio herrar som med grabbig ton berömmer och hjälper varandra i tillagningen av Mad Boys Hubertusmiddag syns stämningen glad, men ändå en smula nervig.

Allt ska klaffa annars får de minsann, högt och ljudligt, höra vad de har gjort för fel under middagen.

- För trettio år sedan bestämde festkommittén att vi även skulle bilda ett matlagningsgäng. Det var efter Mad Boys, morgonbadarklubben i Falun, första vårfest. Vid för-VM på Lugnet 1973 körde vi igång, berättar Sven Carlsson som tillsammans med Hans-Erik "Bimbo" Sand och Björn Kronvall står för kvällens varmrätt.

Sven som förr bara fick koka kaffe och diska är mycket stolt över att ha stigit i graderna.

- Det är Gösta Andersson och Sven Carlsson som är original, informerar Sivert Andersson som tillsammans med Anders Thunström koncentrerar sig på hallonpajen.

- Det är mycket vitlök i så det är risk att vi inte får sova bredvid våra hustrur, inflikar Gösta och de andra skrattar och håller med.

- Notera att jag har i mer smör i såsen, tillägger Björn.

Smörpaketet och gräddlitern roterar mellan de olika lagen.

Från början var Mad Boys elever på KomVux.

- Vi hade hemkunskapslärare Katarina Ernberg i 5-6 år. Då var det hon som stod för menyn och vi bara lagade. När vi kunde klara oss själva hyrde vi stället direkt av kommunen. Vi har varit i Britsarvets och Hälsingegårdens skolor innan vi kom till Västra. Det är många av oss som bor centralt så här trivs vi fint, menar Sven.

I tur och ordning, efter schema, agerar de värdar. Då gäller det att hitta och inhandla varor till en passande och förhoppningsvis imponerande meny. Väl på plats lottar eller delar värden in de övriga i lag så att allt skall klaffa inför middagen.

- Det här är en utmaning för de flesta. För mig är det kanske det svåraste som finns. Det ska passa i tid och inte heller vara dyrt. Det ska vara gott, nytt och innovativt. Alla är ganska skickliga matlagare, menar Sivert.

Kvällens värd, Jan Rathsman, passade på att köpa entrecote till extrapris.

- Recepten har jag hittat på olika håll. Förrätten, Gubbesallad à la Wedholm, är ett recept från Wedholms fisk. Varmrätten, entrecote med Johannas potatisgratäng och rödvinssås, är tagen ur en kokbok. Hallonpajen med vaniljvisp har jag hittat receptet till i Damernas Värld. Gubbesalladen gillade min fru. Jag testar alltid på henne först, säger Jan och hastar iväg för att kontrollera att allt går rätt till.

Det var Johan Thorén som med hjälp av kvällens gäst, Ulf Rathsman, tillagade gubbesalladen.

Matlagningsgänget består av 13 medlemmar men i onsdags var tre av dem utomlands. Är det kanske utlandsresorna som inspirerar? Bimbo säger att han inspireras mycket av det italienska köket, både genom resor och tv-programmet Solens mat. Han tycker det är helt suveränt. Berra, som har en dotter och måg i Rom håller med.

- Men mågen blev mycket förtjust då jag gjorde sjömansbiff, säger han.

Under själva ätandet haglar kommentarerna om anrättningen och Johan Thorén kommer med en strålande idé.

- Skulle vi inte kunna göra en kalender som i filmen Kalenderflickorna. Bimbo, skulle inte du kunna ligga bland en massa pumpor?

- Då måste han ju märkas ut, kontrar en annan av herrarna och skratt utbryter.

- Thunström, glöm inte att titta till efterrätten, hojtar någon när vi lämnar herrarna åt sina matupplevelser .

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons